Dobrodružství, nebo šílenství?

Sdílej
 
Na kole po ledovci Christian Taillefer je průkopníkem ve sjíždění zasněžených svahů na horském kole. Nedávno pokořil ledovec Girose v masivu La Meije. Toto místo, nacházející se v závratné výšce 3 400 metrů nad mořem, je plné strmých úseků a hlubokých propadlin.

Při divoké jízdě, když projíždí terénem plným sněhových propastí, se nesmí ani na okamžik přestat stoprocentně koncentrovat Dosud největším úspěchem bylo pro Christiana pokoření ledovce. Vybral si ledovec Girose a nejprve se na něj vypravil se zkušeným vysokohorským průvodcem, který mu ukázal všechna záludná a nebezpečná místa v tomto terénu. Jezdec potom vypracoval podrobný plán své cesty. Lanovkou se dostal do Meije, ale dál už musel po svých. Dvě a půl hodiny stoupal nahoru s kolem na zádech. Těsně před startem cítil, že má formu. Naposledy překontroloval svou výbavu a pak vyrazil. Ani na okamžik si nemohl dovolit přestat se stoprocentně soustředit na jízdu: "Sníh byl měkký a přední kolo se mi do něj stále bořilo. Kromě toho jsem měl ve vysoké nadmořské výšce potíže s dýcháním a braly mě křeče do obou rukou." Když překonal všechny nebezpečné propasti, v závěru sjezdu ještě bez zaváhání projel poslední ostrou zatáčku a pak pustil brzdy. Do cíle se přiřítil rychlostí sto deset kilometrů v hodině. Z vrcholku až dolů to zvládl za několik minut. Připravit se na tohle dobrodružství trvalo ale mnohem déle. Christian roky tvrdě trénoval a samotnou akci podrobně plánoval celé měsíce. Touha po dobrodružství ho žene stále dál. Hory ho fascinují, a tak se už dnes připravuje na další jedinečný sjezd. Dobrodružství, nebo šílenství? Christian vyhledává stále nová dobrodružství - se svým kolem se pouští do míst, kam by se nikdo jiný ani neodvážil Než se vydal na ledovec s kolem, zmapoval si důkladně terén pěšky

ADRENALINOVÝ JEZDEC

Christian je úspěšný sportovec, trojnásobný mistr Francie ve sjezdu na kole (1989, 1990, 1991) a držitel řady dalších prestižních ocenění. Jednoho dne ho dosažené výsledky ale přestaly uspokojovat a rozhodl se zkusit něco nového. Nejprve se na kole vydal po lyžařské dráze. "Bylo to úchvatné," vzpomíná, "měl jsem dojem, že jsem se ocitl mimo skutečný svět a moc se mi to líbilo. V takové chvíli je ale nutné zůstat při plném vědomí, protože svůj řítící se stroj musíte také zastavit!" Během sedmi vteřin dosáhl zrychlení z nuly na dvě stě kilometrů v hodině a vytvořil tak první rychlostní rekord ve sjezdu na kole po sněhovém povrchu.

Autor

Kateřina Šetinová