S tím si prší nezahrajete

Sdílej
 
Co jsou sběratelské karty Už jste někdy viděli sběratelské karty? Pokud ano, pak víte, že od běžných karet se velmi liší. A taky jejich užití je jiné. Nezahrajete si s nimi sice prší, ale zato vám umožní vstoupit do tajemného světa pohádek, fantazie, magie a kouzel.

Kresby archivKaždý hráč má vlastní balíček obsahující karty, které si sám nasbírá. S těmi potom vyzývá soupeře k partii. Ne každý ovšem karty hraje. Jsou lidé, kteří je sbírají a jediným cílem pro ně je mít všechny druhy karet, které byly v určité sérii vytištěny. Zpravidla je ale každý sběratel hráč a naopak. Každá taková hra se pochopitelně hraje trochu jinak, nicméně všechny mají jedno společné - podobu karet. Karty jsou nabízeny ve třech základních skupinách. První tvoří karty běžné (tzv. commony). Těch je vytištěno největší množství. Druhou skupinu tvoří neobvyklé (uncommony), kterých je vytištěno méně, a jsou tedy vzácnější. Třetí skupinu tvoří karty vzácné (rare), které vzhledem k malým počtům bývají těžko k sehnání. Karty se tisknou v několika edicích. Na začátku je základní sada, obsahující několik set druhů karet (asi 350) všech tří skupin. Tato sada se prodává jak v základním balení (v tzv. starterech), tak v doplňkových balíčcích (tzv. boostrech - čti bústrech). Startery obsahují 40 - 70 karet a návod na hru. Z těchto karet jsou 2 - 3 vzácné, 10 - 15 neobvyklých a zbytek tvoří běžné karty. Boostery obsahují 8 - 15 karet, z nichž 1 je vzácná, 2 - 3 neobvyklé a zbytek tvoří opět běžné karty. Obě provedení mají stejnou grafickou úpravu. Startery se však prodávají v malých krabičkách na rozdíl od boosterů, které se prodávají v malých neprůhledných sáčcích. V žádném balíčku však nenajdete úplně stejné karty, každý je totiž náhodně sestaven počítačem. Další edice karet většinou bývají nabízeny v jiném, ale přitom podobném grafickém provedení. Jsou zcela v souladu se základní verzí. Obsahují však úplně nové typy karet, opět rozdělené na skupiny. Tyto karty se přičítají k základní verzi. Má-li tedy základní verze například 350 druhů karet, další edice bude mít nejméně dalších 140 nových druhů. Takovýmto edicím říkáme rozšiřující sady.

A JAK ZAČÍT HRÁT?

S tím si prší nezahrajetePokud máte alespoň starterový balíček některé sběratelské karetní hry, pak nezbývá než se do toho pustit. Cílem hry je porazit v karetním duelu protihráče. Předem je však nutné si vytvořit svůj vlastní hrací balík. Už tady potřebujete kus zkušeností, rozvahy a štěstí, tady začíná cesta k vítězství. Je jen na úvaze každého hráče, které karty ze své sbírky použije. Hrací balík mívá mezi 40 a 80 kartami, přičemž některé z nich lze zařadit víckrát. K dispozici je tedy obrovská nabídka karet a nekonečné množství složení hracích balíčků. Samozřejmě existují kombinace karet, které jsou ve hře velmi silné, ale záleží na každém hráči, jakou strategii zvolí. S vytvořeným hracím balíkem hráč nastoupí proti soupeři, který má zase svůj hrací balík (může tam mít jiné druhy karet, jiné kombinace a podobně). Dál se postupuje podle konkrétních pravidel té které hry.