Morče

Sdílej
 
perská (dlouhosrstá) forma Cavia aperea DOMÁCÍ ZOO

MorčeDlouhosrstá forma morčat patří mezi chovateli k nejoblíbenějším. Ovšem vidět jedince v opravdu výstavní kondici není téměř možné. Takové morče má srst delší než své tělo, nádherně splývavou, rovnou nebo jemně zvlněnou, dokonale čistou. Je pochopitelné, že morčata držená ve skupinách samců, samic a mláďat takovou srst mít nemohou. Ale i zvířata se srstí jen k zemi jsou pravými krasavci. Srst výstavních jedinců bývá obvykle přirovnávána svou strukturou a délkou k srsti skajteriérů. Na hlavě má srst tvořit jakousi hřívu po způsobu dospělých lvů. Srst vyrůstající na čele má padat přes tvář a zakrývat oko. Perská morčata nepouštíme zásadně (v době výstav) na trávu ani nikam, kde by se mohla srst poničit. Mláďata se rodí chlupatá a zcela vyvinutá po březosti trvající 56 - 72 dnů. Rodí se jich až šest, zpravidla však tři nebo čtyři, váží 60 - 140 g (v početnějším vrhu jsou mláďata menší). Srst mají kraťoučkou, teprve v dospívání (po 60 - 70 dnech) se jim prodlužuje. Výstavní kvality morče dorůstá po 6 - 10 měsících. Průměrně se dožívá 4 - 6 let, rekordmanem bylo morče dvanáctileté.

Velikost a zbarvení

V dospělosti délka těla až 35 cm, srsti až 50 cm, hmotnost až 1200 g. Uznává se celá škála zbarvení od jednobarevného po trikolorní.

Péče

Cavia apereaPřed výstavou je nutné o srst pravidelně pečovat, pročesávat ji, používat prostředky určené například na srst výstavních perských koček. Srst se na některých místech trimuje (vytrhává).

Potrava

Nenáročný býložravec - zelené krmivo (pampeliška, vojtěška, jetel, luční či parková tráva, ptačinec), mrkev a další kořenová či listová zelenina, ovoce, zrní nebo granulované směsi pro chov hlodavců, v zimě seno. Tvrdý chléb na obrušování zubů (hlodáků). V době, kdy nemají dostatek šťavnaté potravy, vyžadují napáječku.

Chovné zařízení

Vyřazené akvárium, dřevěná či plastová bedýnka, králíkárna o rozměrech cca 80 x 50 x 30 cm. Na dno se dávají hobliny, které je nutné denně měnit. Jen tak se uchová požadovaná kvalita srsti. Jako úkryt stačí obrácená papírová krabička s vyříznutým otvorem.

POZOR!

V zimě hrozí nedostatek vitaminu C - když nemají morčata kvalitní seno, je nutné je napájet slabým šípkovým čajem nebo do vody přidávat práškový vitamin C.