Lyže / vázání a boty

Sdílej
 
JAK SE STARAT O ... Lyžařská sezóna je v plném proudu. Aby naše zážitky nic nerušilo, měli bychom o lyže a ostatní výstroj správně pečovat. A to jak před lyžováním, tak i po něm.

S vázáním do servisu

Vázání spojuje botu s lyží a zároveň plní bezpečnostní funkci při pádu; je třeba ho nechat před každou sezonou znovu seříditPřed tím, než vyrazíte na hory, je dobré lyže zkontrolovat. V první řadě se zaměřte na vázání. To je třeba znovu seřídit, vyhazovací síly se totiž mohou rok od roku měnit s vašimi tělesnými proporcemi, ale i stárnutím celého mechanismu. Vázání nejspolehlivěji přeměří v odborném servisu na speciálním stroji, který na rozdíl od stupnice na vázání ukazuje skutečné hodnoty. Při koupi nových lyží poproste tatínka, aby nechal vázání namontovat v servisu, a nepouštěl se do tohoto kroku sám. Za jeho mládí to totiž nebyl až takový problém, dnes je však vázání velmi složitý systém a náročná je i jeho montáž. Bez speciální šablony se to povede jen výjimečně.

Boty jsou také důležité

Lyžařská bota má vnější část z plastuK vysušení vnitřní botičky dnes slouží speciální vysoušeče. Boty vám budou příjemné jenom tehdy, budou-li úplně vysušené. Vlhké prostředí totiž lépe přivádí zimu z okolí a neizoluje. Ve sportovních prodejnách můžete dnes sehnat speciální vysoušeče, které se přes noc vloží do bot a vysuší je. Vysoušeče jsou k botě šetrnější, než když vyndáváte vnitřní botičku a sušíte ji na topení. Vnitřní botička se totiž opakovaným vyjímáním a zasouváním do skeletu ničí. Na konci sezony však botičku vyjměte a vysušte i plastový skelet. Teprve potom boty uložte na suché místo a chraňte je před světlem - UV záření totiž plast postupem času narušuje, ten křehne a přestává být dostatečně elastický. Foto archiv autora