Klávesnice nové generace

Sdílej
 
HARDWARE

Klávesnice nové generaceVšechny počítačové periferie se vyvíjejí. Tiskárny, joysticky, gamepady, reproduktory atd. atd. Nejmenší změny kupodivu postihují ta nejčastěji používaná zařízení - myšky a klávesnice. Vývoj computerových hlodavců v poslední době nabral vyšší obrátky. Mění se jejich tvary, přibyla tlačítka, existují myši optické, bezdrátové i s force feedbackem. Ale co klávesnice? Ty mají proti svým o deset let starším kolegyním jen hezčí barvu, od roku 1995 o tři klávesy více (nejčastěji tedy 104 klapek) a některé jsou anatomicky tvarované. Moderní PC je ale multimediální počítač (většinou) připojený na internet a přizpůsobit se tomu musí i klávesnice. My jsme se dnes podívali na dvě zařízení, která nejsou jen hromadou kláves rozložených ve správném pořadí. Prvním je Internet Keyboard PRO od Microsoftu a druhým Cordless Desktop od Logitechu.

Internet Keyboard PRO

Klávesnice nové generaceKromě příjemného tvaru a podložky pod ruce je největší vymožeností této klávesnice řada 19 modrých kulatých tlačítek umístěných nad "efkami" a numerickou klávesnicí. Přibližně uprostřed této řady je tlačítko spouštějící e-mailový program (záleží na vás, jaký si nastavíte). Nalevo od něj je sada knoflíků ovládajících internet. Můžete odsud startovat domovskou a vyhledávací stránku (tu si lze zvolit), obnovovat stránku, zastavit její načítání i pohybovat se vpřed a vzad. Všechny zmíněné internetové funkce bez problémů fungují i pod Netscape Navigatorem. Jediný knoflík, který dělá potíže, je spouštěč nabídky "oblíbené" - ten v netscapu vyvolá úpravu záložek, která se vám k brouzdání internetem příliš nehodí. Napravo od "e-mailu" je sada multimediálních tlačítek. Najdete tu všechny známé funkce: hrát, vypnout, hlasitost, ztišení (mute), změny skladeb a navíc knoflík vyvolávající nabídku multimediálních programů. Nad numerickou sadou kláves se nacházejí ještě tři tlačítka. První dvě - "tento počítač" a "kalkulačka" - mohou spouštět jakýkoliv program (záleží na vás, zda použijete nabízené názvy), třetí tlačítko je uspávač přepínající počítač do úsporného režimu. Aby mohly všechny knoflíky fungovat, běží v počítači program speedkey, kterým lze také zablokovat trojici windowsovských kláves. Díky tomu, že Internet Keyboard PRO je k počítači připojena přes konektor PS2 i USB, funguje také jako USB rozdvojka. Spousta šikovných tlačítek - tak by se dala charakterizovat klávesnice Internet Keyboard PRO. V obslužném software si k některým z nich můžete přiřadit vlastní programySpousta šikovných tlačítek - tak by se dala charakterizovat klávesnice Internet Keyboard PRO. V obslužném software si k některým z nich můžete přiřadit vlastní programyPřídavná tlačítka jsou bezesporu velice šikovná a rychle si na ně zvyknete, tato klávesnice má ale i jednu nevýhodu. Najdete na ní jen anglické znaky a k pohodlnému psaní si musíte přikoupit sadu samolepek s češtinou. Tato úprava vypadá sice bezproblémově, ale po čase se pod okraje přelepek dostane špína, což zvláště u takto povedeného výrobku vypadá dost ošklivě.

Cordless Desktop

Bezdrátová klávesnice a myš - Cordless Desktop. Ikony v kontrolním panelu windows zastupují diody, které jsou normálně umístěny na klávesnici a navíc je zde ještě signalizován stav baterií v obou zařízeníchBezdrátová klávesnice a myš - Cordless Desktop. Ikony v kontrolním panelu windows zastupují diody, které jsou normálně umístěny na klávesnici a navíc je zde ještě signalizován stav baterií v obou zařízeníchChcete psát s nohama na stole? Pořiďte si bezdrátovou klávesnici. Překáží vám kabel od myšky? Pořiďte si bezdrátovou myš. V sadě nazvané Cordless Desktop najdete oboje. Klávesnice a myš komunikují s počítačem přes rádiový přijímač, který lze zapojit do dvou PS2 konektorů, nebo pomocí redukcí do velkého konektoru DIN a sériového portu. Dosah signálu je postačující přesně pro zmíněné psaní s nohama na stole - přibližně jeden metr. Jinak je klávesnice běžné zařízení spadající do lepšího průměru. Kromě klávesy "Alt Gr" ovládající třetí funkce některých kláves (euro apod.) nemá žádná speciální tlačítka. Nenajdeme na ní dokonce ani běžnou trojici diod "Caps Lock", "Num Lock" a "Scroll Lock". Ty jsou kvůli šetření baterií (klávesnice je napájena dvěma tužkovými a myš dvěma mikrotužkovými) umístěny na přijímači, přičemž další signalizace stavu těchto funkcí je v kontrolním panelu windows. Velkým plusem této klávesnice je její kompletní počeštění (najdete zde i v češtině fungující klávesu s otočeným lomítkem ). Druhou částí sady Cordless Desktop je myš - příjemný kousek hardware se dvěma tlačítky a rolovacím kolečkem. Myška je úzká a zejména lidem s menší rukou se s ní dobře pracuje. Celkově je Cordless Desktop zajímavá dvojice počítačových periferií, jejíž hlavní výhodou je připojení obou zařízení přes jeden přijímač. Klávesnice bohužel nenabízí žádné nadstandardní funkce a dražší komfortnější bezdrátové "myšoklávesnicové" sady od logitechu (už tato verze stojí okolo tří tisíc) zase nemají české klávesy. Bezdrátová klávesnice a myš - Cordless Desktop. Ikony v kontrolním panelu windows zastupují diody, které jsou normálně umístěny na klávesnici a navíc je zde ještě signalizován stav baterií v obou zařízeních