Za 14 dní si přečtete

Sdílej
 
č. 2 VYJDE 22. 1. 2001

Sejdeme se za 50 000 let

Sejdeme se za 50 000 letPrávě tak dlouho nám bude nad hlavami kroužit družice pojmenovaná podle tří nejpoužívanějších písmen latinské abecedy KEO. Ve svých útrobách ponese soubory dosud známých informací ze všech vědních oborů, ale např. i ukázku toho, jak vypadají současní lidé či pozemský život. Svůj vzkaz budoucím generacím však může do vesmíru vyslat kdokoliv, tedy i vy. Stačí, když zašlete autorům projektu svůj dopis. Časová schránka ABC Nechcete-li však čekat dlouhých 50 000 let, můžete oslovit i mnohem bližší generaci. Redakce vyhlašuje podobný projekt s tím rozdílem, že schránka s vašimi vzkazy bude otevřena za 25 let. Tedy v době, kdy budou vaši potomci přibližně ve vašem věku.

Lamy místo ovcí. Nebo snad domácí mazlíčkové?

Lamy místo ovcí. Nebo snad domácí mazlíčkové?Už více než 4000 let chovají obyvatelé Jižní Ameriky domácí lamy. Zatímco divoké lamy, které dosud obývají nehostinná jihoamerická pohoří, jsou agresivní a nezkrotná zvířata, z domácích lam se stávají trpěliví pomocníci a přátelé člověka. Jejich obliba se dnes šíří i za hranicemi kontinentu - lidé je chovají pro kvalitní jemnou vlnu, ale mnozí vidí v těchto přátelských zvířatech spíš domácí mazlíčky.

Extrémní lyžaři

Extrémní lyžařiVe velehorách sjíždějí strmé stěny, skáčou ze skal a převisů. V Čechách je lidí, kteří se věnují této svérázné sportovní disciplíně, zatím velmi málo. Jirka Lausecker začínal s lyžováním na Šumavě, ale dneska už mu naše hory přestávají stačit. Je mu 18 let a s extrémním lyžováním to myslí vážně.

Vystřihovánky

Kolové obrněné vozidlo M20 USA