Talent

Sdílej
 
Kluk, pro kterého už je Šumava malá Lidí, kteří se věnují extrémnímu lyžování, u nás mnoho není. Jedním z nich je osmnáctiletý Jiří Lausecker. Odborníci o něm tvrdí, že má před sebou v tomhle sportu velkou budoucnost.

Prvním trenérem Jirky byl jeho dědeček. Dneska už se tenhle jezdec všechno učí sámNa lyže Jirku postavil poprvé ve třech letech jeho dědeček. Bylo to na Šumavě, kde děda dělal hajného a pracoval tam u horské služby. Pro Jirku se staly tyhle hory rájem, v němž časem poznal spoustu skvělých míst. Právě tam si vyzkoušel první skoky, začal létat do dálky i do výšky, učil se první salta. "Lyžování mě vždycky hodně bavilo a dokonce jsem jezdil i obří slalom," řekl nám Jirka. "Pak jsem ale viděl na Eurosportu film o extrémních lyžařích a to mě hodně ovlivnilo. Zjistil jsem, že tomu se chci věnovat. Když jsem se z jednoho časopisu dozvěděl o tom, že firma Quiksilver podporuje mladé talenty, poslal jsem tam svoje fotky." Jirka měl štěstí. Firmě se fotky líbily a hned dostal pozvánku na exhibici do Špindlerova Mlýna. Kromě lyží jezdí i na snowboardu a v létě zase na bruslích. "Také trénuju na trampolíně, abych získal jistotu při různých skocích a abych se naučil orientovat se během letu ve vzduchu." Než se jezdec spustí z vrcholku hory, důkladně si terén při cestě pěšky nahoru prohlédne, aby zbytečně neriskovalPři některých skocích dopadá extrémní lyžař pozadu. Jirka to zkoušel na normálních lyžích, jakmile ale uviděl v televizi, jak mají lyže na provádění těchto náročných skoků vypadat, nedalo mu to a sám si je vyrobil. "Pomáhal mi děda a musím upřesnit, že to byly staré lyže. Nahřáli jsme je horkou žehličkou a ve svěráku jsme je ohnuli." Dneska je Jirkovi osmnáct a měří bezmála dva metry. Studuje na gymnáziu v Plzni a Šumava pro něj začíná být malá. Teď chce důvěrně poznat hory, které jsou mnohem vyšší, ale také nebezpečnější. "Když jsem sjížděl z vrcholků ve francouzských Alpách, utrhnul se se mnou kus laviny. Najednou jsem zaslechl, jak se sníh odděluje a tak zvláštně šumí. Cítil jsem, že se pode mnou pohybuje a celý ten proud že mě strhává a vleče s sebou." Jirka si připadal jako v divoké řece a měl strach. "Snažil jsem se srovnat lyže ve směru sesuvu laviny. Jakmile bych se natočil bokem, vypnulo by mi vázání a to by bylo špatné." Na lyžích se udržel a lavina ho nakonec milosrdně "vyplivla" ven. "Všechno dobře dopadlo, ale teď už vím, že nechci zbytečně riskovat."
Talent Salto se Jirka naučil nevšedním způsobem. Nejdřív totiž skákal do závěje. Jednou, dvakrát, desetkrát. Potom vzal lyže, rozjel se z kopce a zkusil salto. Poprvé se mu to nepovedlo, zato dneska už dělá salta vpřed i vzad a dokonce do strany

JAK TO ZAČALO

PozdravPrvotním popudem k rozmachu extrémního lyžování byl pravděpodobně první sjezd Mt. Blancu, jež v roce 1904 uskutečnil Hugo Mylius společně se třemi horskými vůdci. Tím se zrodila nová sportovní disciplína - skialpinismus, který je kombinací horolezectví a lyžování. Strmými sjezdy se zabývají především zkušení horolezci, ale v dnešní době se extrémnímu lyžování věnují také někteří lyžaři. Jedná se o sport velice nebezpečný, v němž jakákoliv chyba může znamenat těžký pád. Jezdci se tak často pohybují na hranici života a smrti.

-pal-