Květináč plný fialek

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Květináč plný fialekNěžné bílé, růžové, ale nejčastěji fialové kvítky, podobné květům našich fialek, daly rostlince české jméno. A protože má domov v jižní Africe, říkají jí lidé africká fialka. Nebo paulínka či pavlínka, tak si počeštili latinský název rodu Saintpaulia.

Kolik fialek známe

Africké fialky se pěstují v mnoha barvách a kultivarechNízké rostlinky mají dužnaté, drsnými krátkými chloupky porostlé listy. Jejich hlavní ozdobou však je množství kvítků, které vyrůstají z listové růžice prakticky po celý rok. Do rodu Saintpaulia dnes přírodovědci řadí jedenáct druhů, všechny pocházejí z jižní Afriky. Kromě botanických druhů (nejčastěji S. ionantha) se dnes pěstuje i řada kultivarů včetně miniaturních odrůd.

Jak ji pěstovat

Africké fialky se pěstují v mnoha barvách a kultivarechRostliny vyžadují lehčí, spíš kyselejší substrát, nejlépe směs listovky a rašeliny s příměsí písku. Největší péči musíme věnovat zálivce, rostliny špatně snášejí přelití, vysloveně jim škodí voda zateklá do listové růžice. Často se proto doporučuje vůbec je nezalévat vrchem, ale lít jim vodu pouze do misky pod květináčem. Přesto nesmíme nechat půdu v květináči příliš přeschnout, dlouhé a časté sucho jim nesvědčí. Na světlo nejsou paulínky náročné, naopak, svědčí jim v polostínu, na přímém slunci jim mohou začít žloutnout listy.

Kde ji získáme

Africké fialky se pěstují v mnoha barvách a kultivarechZahradníci množí paulínky především listovými řízky (používají přitom růstový stimulátor), takže jsou na trhu velmi snadno dostupné. Koupíte je nejen v zahradnických prodejnách, ale i ve zcela běžném květinářství, neboť jim mnozí lidé dávají přednost před řezanými květinami.

Rozmnožování

Množení listovými řízkyAfrické fialky se pěstují v mnoha barvách a kultivarechChcete-li se pokusit paulínky množit sami, odřízněte zdravý list i s větší částí řapíku a zasaďte jej do vlhkého písku tak, aby byl celý řapík, případně i část čepele ponořena pod jeho povrch. Celý řízek pak přiklopte sklenicí nebo průhledným plastovým kelímkem a dejte na teplé místo (ne však přímo k ústřednímu topení). Pokud se vám pokus podaří, vyraší z řapíku po několika dnech tzv. adventivní kořeny, a jakmile se objeví první nové lístečky, můžete celou rostlinku přesadit do květináče. Růstový stimulátor, který používají zahradníci, lze zakoupit v zahrádkářských potřebách, může ho však nahradit i na jemný prášek rozetřené dřevěné nebo aktivní uhlí. Stimulátorem poprášíte řeznou plochu, případně i část řapíku nad ní.