Lyže / skluznice a přeprava lyží

Sdílej
 
JAK SE STARAT O ...

Některé úpravy lyží je lepší svěřit odbornému servisuSe špatnou skluznicí lyžovat lze, ale zažijete při tom mnohdy více trápení než radosti. Proto se skluznice brousí a napouští voskem.

Broušení a voskování

Broušení je opět nejlepší nechat na odborném servisu, kde vám spolu se skluznicí nabrousí i hrany (brousit hrany samostatně nedoporučujeme, protože tím dochází k nerovnoměrnému opotřebení skluznice). Jestliže jste tuto operaci neprovedli po skončení minulé sezony, učiňte tak alespoň nyní. Na rozžehlování vosku se hodí speciální žehličkaStejně tak lyže pravidelně voskujte. Dělá se to tak, že vosk (na běžné lyže stačí obyčejná bílá - nebarvená - svíčka) nanesete (natřete nebo nakapete) na skluznici a potom dlouhými tahy žehličky rozžehlíte (teplota žehličky by měla být asi 100 oC). Až vosk ztuhne, setřete přebytečnou vrstvu nejlépe speciální lyžařskou stěrkou, postačí ale i rovná plastová stěrka na okna automobilů. Skluznice rozpuštěný vosk absorbuje, nasává, a stává se tak rychlejší a trvanlivější. Nebudete-li lyže voskovat, skluznice zešupinatí a seschne a už nikdy nebude tak rychlá a "zdravá", jako když byla nová. Lyžaři běžci voskují své lyže denně a až po určité době se nové lyže přiblíží nejlepší skluznosti.

Když nelyžujete

Lyže po lyžování očistěte od sněhu a doma pak do sucha utřete hadříkem. Skladujte je v suché místnosti, aby nemohly korodovat hrany. Když lyže přepravujete na zahrádce auta, zabalte je pěkně do vaku, aby se na nich neusadila rozprášená sůl ze silnic, která je velmi agresivní a ničí hrany, a zejména vázání. Mezi styčné plochy skluznic vložte kousek látky, aby se navzájem neodíraly (někdo navléká na konce lyží staré ponožky). I moderní pásky na lyže by měly odírání zamezit.

Autor

Petr Socha Podobné zásady jako pro lyže platí i při péči o snowboard. Ne každý lyžařský servis ale