Útočný nosič U. S. S. Saipan

Sdílej
 
LIGA KITŮ Měřítko: 1:700 Počet dílů: 164 Rozpětí: 363 mm Výrobce: Revell Obtížnost stavby: l l l l l l

U. S. S. SaipanNa první pohled vypadá U. S. S. Saipan jako klasická letadlová loď. To by se ovšem v jejích útrobách nesměly nacházet kolmo startující stíhací bombardéry typu Harrier, vrtulníky Sikorsky CH-34 či CH-47, invazní čluny, obojživelná vznášedla, a dokonce i tanky. Zkrátka U. S. S. Saipan je moderní invazní plavidlo, které měřeno očima druhé světové války by samo o sobě vydalo za malý invazní svaz. Podíváme-li se na obrázek, jedná se o loď pěkně složitou. Na levoboku se nachází výtah, pomocí kterého jsou na vzletovou palubu dopravovány harriery s vrtulníky. V zádi, namísto zrcadla, má loď velká posuvná vrata, kterými vjíždějí a vyjíždějí invazní plavidla, na jejichž palubě se vedle vojáků nacházejí i zmíněné tanky.

Model

U. S. S. Saipan je složitý i jako plastikový model. Při jeho stavbě doporučuji držet se stavebního návodu. My modeláři totiž máme tendenci být "chytřejší" než výrobce a při stavbě postupovat podle svého. Já jsem například do trupu nejprve vlepil středovou přepážku a teprve pak vnitřní zadní paluby. Tím jsem si zadělal na řadu problémů se stavbou zrcadla, které nakonec vyústily v uzavření zadních vrat. Je to škoda, neboť není vidět do této části lodi, kde se zmíněná invazní plavidla nacházejí. Jaký je však sedmsetkrát zmenšený saipan? Mohu říci, že pěkný. Dodrží-li člověk návod (v číselné posloupnosti dílů), neměla by stavba dělat větší potíže, i když je nutno podotknout, že pro úplné začátečníky zase není. Modelář může zvolit dvě alternativy a U. S. S. Saipan postavit jako stojánkový nebo hladinový model. Vedle vlastní lodi se ve stavebnici nachází výsadkové vznášedlo, na jehož palubu lze umístit dva tanky (ty zde samozřejmě také jsou), čtyři sedmsetkrát zmenšené stíhací bombardéry AV-8 Harrier, dva modely vrtulníku Sikorsky CH-53 a čtyři vrtulníky s dvěma nosnými rotory CH-47. Obtiskový arch obsahuje 170 číslic, znaků či emblémů, včetně výsostných znaků pro palubní letouny.

Poznámka

Jistě jste si všimli, že v této rubrice jsme přidali údaj o obtížnosti stavby modelu. Na loňském veletrhu Model hobby nám totiž modeláři vytýkali, že zejména v dětském časopisu by tento údaj neměl chybět. Sestavili jsme tedy stupnici obtížnosti stavby plastikových modelů od jedné do šesti, přičemž jeden bod znamená nejjednodušší stavbu a šest nejobtížnější. Na vás pak bude záležet, zda vezmete údaj o obtížnosti v úvahu a do stavby toho či onoho plastikového modelu se vůbec pustíte.