Escape from Monkey Island

Sdílej
 
Hrdinný a neohrožený pirát Guybrush Threepwood je zpátky!

Escape from Monkey IslandNávrat ze svatební cesty však není tak idylický, jak si s Elaine, manželkou a guvernérkou Meleé Islandu, představovali. No, jak by se vám líbilo, kdyby vám někdo bombardoval dům, prohlásil vás za mrtvoly, snažil se zabrat post guvernéra a ještě k tomu vaše domovské pirátské ostrovy přetvářel na zábavní park? Jako správný klaďas a oddaný manžel se vydáváte na cestu na sousední Lucre Island, kde máte, zatímco Elaine rozjíždí volební kampaň na znovuzískání funkce guvernéra, vyhledat pomoc rodinných právníků. Ale jak už to v adventurách bývá, věci se parádně zkomplikují a ke slovu se dostávají vaše kombinační schopnosti, logická úvaha a spousty pirátského humoru.

I klávesnice má své výhody

Pirátský svět dokonale podmalovává stylová hudbaPirátský svět dokonale podmalovává stylová hudba, která perfektně dotváří atmosféru daleké cesty po mořích a čtyřech ostrovech. Možná vás bude její heroický tón trochu štvát, až si budete lámat hlavu nad některými složitými úkoly, jejichž řešení není úplně logické. Ovšem podoba a způsob obsluhy inventáře vám to přemýšlení usnadní. Protože při plnění úkolů hlavně kombinujete předměty mezi sebou, uvidíte, že klávesnicovému ovládání přijdete na chuť - písmenem U vyberete jednotlivý předmět, pak už jen točíte ostatními předměty dokola a mačkáte Enter - rychlé a pohodlné.

Trocha novátorství neškodí

Samozřejmě se potkáte se spoustou známých postavSamozřejmě se potkáte se spoustou známých postav, které s vámi v dobrém i zlém válčily v předchozích dílech Monkey Islandu. Jen na vzhledu se něco změnilo... Čtvrtý díl opičího dobrodružství už není ručně malovanou adventurou, 3D grafika prorazila i na jiná pole než závodní a střílecí. Ale nebojte se, je to nádhera. Jenom ovládání se trošku zkomplikovalo, použití klávesnice vyžaduje přece jen víc cviku než myška. Za pár hodin, kdy se budete střídavě smát pirátským hláškám a bádat nad důmyslnými hádankami, se vám ale ovládání už složité nebude zdát. Oceníte mimiku při dialozích, trošku zanadáváte nad tím, že k tomu co chcete prozkoumat, musíte dojít a zblízka si to osahat - žádné rychlé klikání myší.

Nejlepší adventura roku

Nejlepší adventura rokuProstě a jednoduše, díky čtvrtému dílu Monkey Islandu je na světě po dlouhé době parádní adventura, která je tak rozsáhlá, že u ní zkušení hráči stráví okolo 30 hodin času. Její kouzlo spočívá velkým dílem v dialozích, kterých je tu opravdu požehnaně (Monkey Island je prostě trošku ukecanější) - hra je ale naštěstí otitulkovaná, což pochopení rozhovorů mezi postavami usnadňuje. Takže nezbývá než popřát vám příjemnou plavbu. A nabruste si jazyky! Při slovních soubojích je budete potřebovat.