FIFA 2001

Sdílej
 
CO SE HRAJE

CO SE HRAJEKdyž jsem před nedávnem psal o NHL 2001, rozplýval jsme se nad řadou zlepšení a těšil se na další verzi FIFA od EA Sports, protože ta loňská stejně jako EURO 2000 stály zato. Po pár desítkách minut jsme ale musel uznat, že tentokrát se vývoj směrem kupředu moc neposunul. Abych se alespoň trochu pobavil, postavil jsem si zavčas svoje mužstvo snů včetně hromady náhradníků, hráčům dal ty nejlepší vlastnosti (lítal jsme po hřišti jako blesk a unikal soupeřům jako Zátopek v dobách své největší slávy, tvrdě a nemilosrdně jsme střílel, vysekával parádní nůžky, fauloval...) a začal kosit renomované protivníky. Italové dostali sedm, Francouzi pět a Brazilci (aby je přešel humor) dokonce deset gólů. A to přesto, že proti Zidanemu hrál ve středu pole můj děda Karel, v útoku sázela góly moje mamka (jako jediný dlouhovlasý blonďák), v obraně tvořili neprostupnou lajnu moji bráchové s tátou a v bráně jsem byl - ostatně jako v NHL 2001 - já. Trošku jako Klabzubova jedenáctka, doplněná kamarády ze školy. Myslím, že kdyby se volil fotbalista roku nyní, útočíme na přední místa.

Co se změnilo?

Co se změnilo?Ale zpátky ke hře. Až při pečlivém zkoumání zjistíte, že poslední verze FIFA má lepší grafiku, lépe (věrněji) zpracovaný pohyb hráčů, věrné tribuny se skandujícími davy mávajícími prapory, zvukové efekty jako funění hráčů, křupnutí zraněné nohy při tvrdém šlapáku atd. Konečně se něco děje i na lavičce náhradníků, hřiště je lépe osvětlené, stíny hráčů reálnější, kolem hřiště skutečné reklamy, brankáři se odvažují z malého vápna a vrhají se na centrované míče, oceníte i pokus o odlišení tváří jednotlivých hráčů (v minulé verzi si byli podobní jako vejce vejci).

Pěkné, ale něco tomu chybí

Pěkné, ale něco tomu chybíVšechno jsou to úpravy malé, nenápadné, a tak se opakuje to, co minulý rok. Srovnáme-li FIFA 2001 s posledním NHL, pak musíme obdivovat skvěle hrající hokejisty, pohybující se hřištěm, najíždějící do výhodných pozic, číhající za brankářem na doklepnutí puku. Ve FIFA 2001 se opět ženete v brejku na brankáře, který vybíhá, ale váš volný spoluhráč si nenaběhne před branku, nýbrž tupě stojí jakoby čekal, co se stane. Právě ve strategii hry asi čeká programátory z EA Sports nejvíce práce. Že by si to nechávali na příští rok, když letos nemají žádnou konkurenci? V každém případě - ti, kteří mají PlayStationy, jsou na tom lépe. This is Footbal 2 od Sony je co se týká hratelnosti, někde úplně jinde.

Prostě fotbal

Prostě fotbalAle, abych jen nekritizoval, pokud jste ještě žádný fotbal na svém pécéčku nehráli a jste nováčky, pak budete určitě spokojeni, ba možná dokonce nadšeni. Určitě si vyzkoušíte módy pro různou rychlost hry (začněte při zemi), zatrénujete si, zahrajete přátelák, vyrobíte svoje mužstvo, ligu. Budete kupovat a prodávat hráče (mód kariéra pro tři sezóny), zvyšovat a snižovat jejich cenu podle toho, jak se jim bude dařit. Česká liga bohužel není mezi sedmnácti, které můžete zvolit, v letošní nabídce chybí dokonce i Sparta a Slavia pro mezinárodní klubovou scénu.

FIFA 2001 jen pro vás

FIFA 2001 jen pro vásK tomu, abyste vyhráli počítačovou hru FIFA 2001 od firmy Bohemia Interactive, stačí odpovědět na tyto dvě otázky a odpověď označenou heslem FIFA 2001 poslat (nejlépe na korespondenčním lístku) do 12.2 2001 na adresu redakce: Domažlická 11, 130 50 Praha 3. Z došlých správných odpovědí na obě otázky vylosujeme výherce, který získá tuto hru. Organizace FIFA je a) sdružení fotbalových veteránů celého světa, b) celosvětová atletická organizace, c) mezinárodní fotbalová federace. V kvalifikaci pro mistrovství světa ve fotbale může trenér vystřídat a) celé mužstvo, b) tři hráče, c) jednoho brankáře a jednoho hráče v poli.

Kresba Lukáš Fibrich