Abeceda zajímavostí

Sdílej
 

Nákladní vzducholodě

Nákladní vzducholoděVzducholodě zažily slávu i pád v první polovině dvacátého století. Kvůli mnoha haváriím na ně lidé zanevřeli téměř na padesát let. Vzducholodě nové generace, které se nyní objevují, mají snad lepší budoucnost. Německá společnost Cargolifter zkonstruovala vzducholoď, která má nosnost 160 tun. Byla navržena především pro přepravu nadměrných nákladů, které by se nevešly na silnici či železnici, nebo pro přepravu materiálu do oblastí, kde není silniční ani železniční síť. První let má být uskutečněn v roce 2002 a sériová výroba se plánuje o dva roky později.

-JJFoto archiv

Třetí oko

Třetí okoSlepým lidem s neoperovatelnou oční vadou se objevila nová naděje na umělý zrak. Je jí přístroj vyrobený vědci v Bru-selu. Jde o malou kameru zabudovanou do brýlí a bezdrátový rádiovysílač krátkých vln, který vysílá snímaný obraz do zrakového centra v mozku. Do hlavy je chirurgicky implantován přijímač, který je napojen na zrakové centrum.

-JJFoto archiv

Had, nebo aligátor?

Had, nebo aligátor?Tenhle souboj se často nevidí - anakonda není nepřítelem aligátorů, raději si pochutná na neopatrné kapybaře, prasátku nebo jelínkovi, jídelníček aligátorů je obdobný. Když už se ale oba gladiátoři dostali do křížku, vítězně z něj vyšel trpělivý had.

-kelFoto archiv

Domky pod hlavou?

Domky pod hlavou?Tyto domky jsou vyrobené z látky a můžete je umístit kamkoliv do svého bytu. Jsou to pohodlné polštářky o rozměrech 43x27 centimetrů. Až budete přemýšlet o nevšedním překvapení pro někoho blízkého, můžete vzít tyto polštářky jako inspiraci. Prý se na nich odpočívá moc dobře!

-evaFoto archiv autorky

Závažím proti mořské nemoci

Závažím proti mořské nemociJaponští vědci přišli na to, že umístěním relativně malého závaží na horní palubu lodě lze předejít velkému houpání plavidla a tudíž i mořské nemoci. Speciální protikyvné zařízení o hmotnosti dvou procent lodního výtlaku je řízeno počítačem a senzory nepřetržitě kontrolujícími pohyby lodi. Při určité hodnotě výkyvů dá počítač pokyn k přemístění závaží a pohyb plavidla se tak stabilizuje.

-lucaFoto archiv

Módní novinka

Módní novinkaChcete-li jít s módou, pak nepřehlédněte tuto informaci. Novinkou jsou oboustranné řemínky k hodinkám. Řemínek má z každé strany jinou barvu, takže si každý den můžete zvolit ten odstín, jež ladí s oblečením, které jste si právě oblékli. Možná si řeknete, že někdo zase vymyslel nějakou zbytečnou věc. Ale na druhou stranu pořídit si takový řemínek je zase levnější, než kupovat nové hodinky...

-evaFoto archiv autorky

Auto na spaní

Auto na spaníTento výrobek vypadá jako auto, ale ve skutečnosti se jedná o něco úplně jiného. Je to totiž originální postel pro nadšence, kteří milují pobyt ve svém automobilu natolik, že bez něj nemohou být ani v noci. V přepočtu na naše peníze by toto speciální lůžko stálo kolem 40 000 korun, matrace asi 2000 korun a stylové povlečení přes 2500 korun.

-evaFoto archiv autorky

Krása na hnoji

Krása na hnojiJakou barvu má batolec? Na první pohled se zdá, že je hnědý s bílou kresbou, ale při pohledu z určitého úhlu zazáří náhle jeho křídla svítivou modrofialovou barvou. Modrá barva v tomto případě není výsledkem barevných pigmentů, ale vzniká tzv. opalizací: odrazem a lomem světla na zvláštní vrstvě buněk obsahujících vzduch. Batolec duhový (Apatura iris) se tak řadí mezi naše nejkrásnější motýly. O to nechutnější však jsou jeho stravovací návyky - jen málokdy ho objevíte na květech lemujících lesní cesty, kde nejčastěji žije. Jeho rychlý klikatý let většinou končí u nevábných blátivých okrajů zapáchajících kaluží. A pokud někde po cestě utrousil svůj kobližek kůň, slétají se k němu batolci z celého širého okolí, není pro ně lákavější pochoutky...

-zdeFoto autor

3D monitor

3D monitorTaké máte v počítači 3D akcelerátor a pouštíte si obraz do plochého monitoru? Chtělo by to 3D monitor. Firma Elumens vyvinula zvláštní zařízení, tvarem připomínající parabolu satelitu, nazvané VisionStation. Na této parabole je pomocí speciálního zobrazovače a software vytvořen obraz o rozlišení 1024 x 768 až 1365 x 1024, který vás téměř obklopí. K dokonalému požitku musíte před "monitorem" sedět ve správné pozici, což by vám měla usnadnit zabudovaná klávesnice. K dispozici je i kabina umožňující projekci pro pět a dokonce i padesát lidí. Více informací najdete na internetové adrese http://www.elumens.com

-danFoto ELUMENS