Beze strachu

Sdílej
 
Sjíždět nejvyšší vrcholky Alp na prkně s terénními koly, na to si troufnou jenom ti opravdoví mistři. Mnozí z nich ovládají svým tělem tyto suchozemské surfy tak dokonale, že nepotřebují brzdy.

Změřit si své síly, dostat se až za hranice svých možností. Právě o to jde jezdcům, kteří vyhledávají adrenalinové sportyNěkteří lidé hovoří o mountainboardu (jak se toto speciální prkno nazývá) jako o suchozemském surfu, jiným se zdá výstižnější pojmenování hybrid. V každém případě se tento sport, při němž prudce stoupá hladina adrenalinu v krvi, dostal z Ameriky do Evropy a lze předpokládat, že se i na tomto světadílu brzy zařadí mezi ostatní boarderové sporty jako je tomu v USA. Minulý rok se mountainboard dostal do Francie, kde ho testovali dva zkušení jezdci. Antonin Lieutaghi, mistr Evropy v extrémním snowboardingu a Christian Taillefer, světový rekordman ve sjezdu na horském kole po sněhu. Vystřídali dva typy mountainboardů - s brzdou a bez brzdy. Christian se nadchl pro stroj bez brzdy, na němž se nebál přeskočit ani třímetrovou překážku: "Při jízdě i skocích jsem se cítil naprosto svobodný, prkno je stabilní a pružné." Antonin k tomu dodal své postřehy: "Myslím, že prkno je hodně dlouhé, takže řídit ho není vůbec jednoduché. Když ale nemáte strach a naberete rychlost, je to strhující zážitek." Surfovat lze dnes už i třeba na vrcholcích Alp Model bez brzd je opravdu jen pro nejzkušenější boardery Mistři sjíždějí i ty nejprudší kamenité svahy Do terénu je nezbytné mít helmu, brýle, rukavice, chrániče

SURFOVÁNÍ BEZ VODY

MountainboardingMountainboard, což můžeme volně přeložit jako horské prkno, se poprvé objevil v Kolorádu (USA) na začátku devadesátých let 20. století. Tamním jezdcům už nestačilo jezdit na skateboardu po hladkých plochách. Chtěli na prkně vyrazit také do hor, a tak přišel na svět mountainboard. Vznikl jakýmsi křížením snowboardu se skateboardem a horským kolem.