Drak v každé domácnosti!

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO Dokončení z minulého čísla

Leguáni se rychle ochočí a ochotně žerou ošetřovateli z rukyPosledně jsme si popsali, v jakém chovném zařízení se bude leguánovi nejlépe dařit. Dnes si povíme, jakými dobrotami bychom ho měli krmit.

Čím krmit

Mláďata leguánů se zpočátku živí hmyzem, později přecházejí na zelené krmeníDospělí leguáni jsou všežraví až býložraví, v přírodě se živí hlavně různým měkkým ovocem, menšími bobulemi a podobně. V zajetí leguáni milují banány, na kostičky nakrájený meloun, kousky pomerančů, rybíz, nahrubo nastrouhaná jablka apod. Tuto rostlinnou potravu jim můžete doplňovat strouhaným tvrdým tvarohem, natvrdo vařenými vajíčky, smetanovým krémem, ale i drobnými kousky syrového rybího, případně hovězího masa, nepohrdnou ani myším holátkem atd. Mláďata jsou na rozdíl od dospělých zvířat převážně hmyzožravá. Pokud si tedy koupíte mládě, je třeba mít zajištěný dostatečný zdroj živého hmyzu (cvrčků, moučných červů apod.). Rostoucí leguánci jsou také nesmírně nároční na přísun vitaminů a minerálních látek. Nezapomeňte jim proto pravidelně dodávat především vitamin D a spolu s ním i dostatek vápníku a fosforu. Postupně, jak mládě roste, stále ochotněji přijímá i další potravu - ovoce, tvaroh, vajíčka - a přechází na potravu dospělých zvířat. Hmyz a živé krmení však potřebuje ještě velmi dlouho. Pozvolna ho však můžete nahrazovat náhradním krmením kousky masa či malými myšátky.

Pozor!

Leguáni si zvyknou i na náhradní krmení - např. na vařená kolínkaLeguán, i když se ochočí, není hračka. Nelze ho bez dozoru nechat volně běhat po bytě, neboť zvíře i při své velikosti snadno zaleze někam, kde ho přehlédnete, přimáčknete, zavřete do skříně či něco jiného podobného a pro něj nebezpečného. Navíc mu v bytě jen těžko zajistíte vhodné klimatické podmínky - vysokou vzdušnou vlhkost a teplo, jaké toto zvíře vyžaduje. Při manipulaci s ním je vzhledem k jeho velikosti a síle třeba dodržovat určité bezpečnostní zásady. Leguán zvyklý na svého ošetřovatele se obvykle nadšeně hrne pro krmení, splete-li se však a místo do banánu kousne do vašeho prstu, lehce ho svým stiskem zlomí. Při obraně, například při náhlém uchopení, se usilovně kroutí, bolestivě švihá ocasem, a hlavně vám svými silnými drápy může způsobit krvavé šrámy, které se špatně hojí.