Jak si nevychovat psího zabijáka

Sdílej
 
O ČEM SE MLUVÍ Možná si leckdo přeje vlastnit psa, který vzbuzuje respekt, kterého se budou všichni bát, který ochrání majetek. Pokud takhle budete své štěně vychovávat, asi se vám to povede. Ale nastoupíte cestu do psího pekla.

Hrozivě vyhlížející neapolští mastinové mohou být při správné výchově domácími mazlíčkyZačíná to štěňátkem, které si už jako malé nenechá nic vzít a nad miskou či hračkou vrčí na svého majitele, jemuž to připadá neodolatelně roztomilé. Možná ho v tom dokonce i trochu podporuje, těší ho, že bude mít "pořádného psa". Venku na něj proto nesmí nikdo sáhnout, k cizím psům ho raději také nepustí, ať už ze strachu o něj, nebo proto, aby se vyhnul případným konfliktům. Ani později nechce takový páníček svého dospívajícího psa příliš omezovat (a také nemá čas a trpělivost na řádný výcvik), vždyť je ještě mladý a z klackovských let vyroste. Z pejska je najednou pes, který se občas ožene po dětech, později i po paní domu, a dokonce i po pánovi, a vrhá se na každé zvíře na potkání. Jak dospívá, nepozorovaně se dostává na vrchol hodnostního pořadí v rodině. V zásadě si dělá, co chce, vyjít s ním je stále obtížnější. Rodina kontakt s ním proto raději omezuje, stále častěji krátí nebo úplně vynechává vycházky, místo výchovy a pozornosti se psu dostane náhubku a vodítka. Nadměrná dominance je dále násobena frustrací v důsledku nudy, nedostatku pohybu nebo osamělého držení v kotci. Když se pak jednou za čas konečně vyrazí na procházku, pes je neovladatelný, neví, jak se chovat k lidem ani k ostatním psům. Právem se stává postrachem svého okolí, protože pro ně skutečně představuje potenciální nebezpečí. Na samém konci je nezřídka odložen do útulku, putuje od majitele k majiteli a nakonec při plném zdraví a na vrcholu svých sil končí život smrtící injekcí, zvláště pokud napadne člověka.

Správné štěně

Velkou pozornost je zapotřebí věnovat výběru konkrétního štěňátka, a především jeho chovatele. Obloukem je třeba vyhnout se těm, kteří psy odchovávají "jako na běžícím páse" v odlehlých kotcích nebo dokonce v různých kůlnách a sklepích. Štěňata, ze kterých mají v budoucnu vyrůst spolehliví rodinní psi, musí odmalička vyrůstat v těsném kontaktu s člověkem, musí být zvyklá na jeho doteky, chování, společnou hru. Jinak jsou na nejlepší cestě stát se asociály, předurčenými k budoucím problémům.

Čeho se zásadně vyvarovat

nedovolte, aby vám pes ukazoval svou sílu, zaháněl vás od misky, nepustil do své blízkosti neposílejte ho na jiné psy ani lidi umožněte mu pravidelný kontakt s jinými psy od štěněčího věku na vhodných místech ho pouštějte z vodítka, aby poznal jiné lidi, psy, prostředí podrobte ho řádnému výcviku nejlépe na cvičišti prokazujte mu lásku, odměňujte ho jen za vhodné projevy, nikdy za agresi