Můj WEB 12

Sdílej
 
Tvorba vlastní stránky - umístění stránek na internet

OkoV několika minulých dílech jsme vám ukázali tvorbu té nejjednodušší internetové stránky, která ovšem poskytuje prostor pro vlastní fantazii a představení nejrůznějších zájmů. Nestačí však stránku pouze vytvořit, musíte ji také vystavit na internetu, aby se na ni mohli ostatní uživatelé internetu podívat a ocenit vaši práci. Základním požadavkem je nepřetržitá přístupnost stránky a její možné zařazení do vyhledávačů. Dále musíte brát ohled na cenu umístění stránek na internet, nejdříve vyzkoušejte bezplatné služby, teprve později, až budete mít rozsáhlejší prezentace, můžete využít i placeného prostoru. Bezplatnou službu umístění stránek na internet poskytují nejméně dva české portály, a to Atlas www.atlas.cz a Quick www.quick.cz. Podobné služby jsou hojně rozšířené i ve světě, obvykle ve spojení s vyhledávacími centrálami. Příkladem může být Yahoo! s mnoha tisíci uživatelů, provozované GeoCities.com. U některých služeb se setkáte s tím, že na vaše stránky umístí nějaký menší typ reklamy, která provozovateli zajistí odměnu za bezplatný přístup a umístění stránek.

MujWEB.cz

Editace souboru ve správci souborů v případě služby MujWEBChcete-li si vytvořit vlastní jednoduchou prezentaci, nejdříve si vyberte vhodný portál. Ukážeme vám postup na centrále Atlas, službu naleznete na adrese www.atlas.cz pod odkazem MujWEB. Nejdříve se musíte zaregistrovat, zvolit uživatelské jméno a heslo. Uživatelské jméno bude součástí internetové adresy vaší stránky společně s oblastí, do které stránky zařadíte. Obecně bude adresa vypadat takto: http:///mujweb.cz/www/uzivatelske jmeno. Pokud byste chtěli změnit adresu a používat vlastní doménu druhého stupně, můžete si ji zaregistrovat a nahradit adresou přidělenou. Registracím doménových jmen bude věnován příští díl našeho seriálu. ÚPRAVA PREZENTACE Po přihlášení do tzv. správce souborů je vám nabídnuto vytvoření prezentace buď v HTML editoru, nebo pomocí WYSIWYG editoru. HTML editor pracuje jako textový, WYSIWYG editor umožňuje si upravit prezentaci přímo do požadované grafické podoby a ta je automaticky převedena do HTML kódu. Pro příklad zvolíme textový editor. Vlevo na stránce vidíte budoucí strukturu vašich stránek, zatím jen soubor index.htm, který je přednastavenou vstupní stránkou. Tato stránka má obvyklé náležitosti a název i obsah zdůrazňují, že se jedná o úvodní stránku. Pokud kliknete na odkaz index.htm, otevře se vpravo okno s kódem této stránky. V okně můžete příkazy přímo měnit a doplňovat, poté stačí změny uložit a tím je vystavit na internetu. Kromě struktury adresáře jsou vlevo ještě základní funkce, které budete při tvorbě potřebovat. Například budete-li chtít zahrnout do stránky obrázek, pozadí nebo další, již hotové stránky, musíte je z dosavadního umístění (vašeho počítače, jiného serveru) zkopírovat do adresáře vašich stránek na Atlasu. K tomu slouží funkce Nahrát soubory. Budete-li vytvářet soubor více stránek, využijte další funkce, a to Vytvořit nový soubor/adresář. Musíte dbát na to, abyste všechny stránky správně provázali odkazy a zajistili ostatním uživatelům co nejsnazší orientaci. Ke všem funkcím i samotnému ovládání služby MujWEB je k dispozici podrobná nápověda. V horní části stránky jsou důležité odkazy a několik tipů, které mohou vaši práci obohatit. Po skončení editace stránek se nesmíte zapomenout odhlásit, aby někdo jiný z vašeho počítače nemohl provést změny. Do správce souborů se lze kdykoliv znovu přihlásit z adresy http://mujweb.cz/login.asp.

Jiné způsoby

Vstupní stránka pro výběr šablony na GeoCities.comNa centrále Quick.cz je rovněž možnost bezplatného umístění soukromých stránek, je k tomu ale vedle registrace nutné použít službu FTP, pomocí které tam hotové stránky přesunete. Na zahraničních portálech mají doplňkové služby delší tradici, proto také přidávání a vytváření prezentací je jednodušší a můžete si přímo vybírat z již hotových šablon. Stačí doplnit texty a obrázky, struktura stránky je již připravena v několika variantách. U GeoCities.com si stačí vybrat a použít průvodce vytvořením stránky. Pokud se nám nabízené modely stránek nelíbí, můžeme, podobně jako na českých centrálách, umístit do adresáře své hotové stránky.

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor Kresba Lukáš Fibrich