Metal Gear Solid

Sdílej
 
CO SE HRAJE Teroristé obsadili vojenskou základnu a sklad jaderného materiálu na Aljašce. Když se noříte do ledové arktické vody, uvědomujete si, že světu hrozí nebezpečí a vy - Solid Snake - mu musíte zabránit. Jste opět v akci jako za starých časů...

Metal Gear Solid Metal Gear Solid Metal Gear Solid

KOSTRA PŘÍBĚHU

Vládní vojenská jednotka Foxhound byla založena, aby pomohla čelit světovému terorismu. Píše se rok 1995 a Solid Snake (tedy vy) je jedním z jejích agentů. Jeho prvním úkolem je průzkum nepřátelských pozic kdesi ve střední Africe. Snakeovy objevy jsou více než překvapivé - zjistí, že nepřátelské základně velí samotný velitel Foxhoundu, a uvnitř budov nalezne prototyp nové tajné zbraně, zvané Metal Gear - obrovský kráčejí tank a nosič mezikontinentálních jaderných střel. Mise byla úspěšná, Big Boss (tedy onen zmíněný velitel) poražen, Metal Gear zničen, ve Foxhoundu bylo zahájeno interní vyšetřování a vy máte na chvíli pokoj. Během několika následujících let se zúčastníte dalších dvou důležitých akcí, které, ač mají zpočátku různou náplň, končí vždy stejně - soubojem s Big Bossem a zničením dalšího vylepšeného prototypu Metal Gearu. Bude to nyní jiné?

Akce, taktika a filmová atmosféra

Metal GearSolid Snake, ukryt ve speciálním torpédu, proniká do zasněžené základny - hra začíná. Snake se zpočátku musí obejít beze zbraní, skrývá se před nepřátelskými hlídkami a většinu hry je sám, odkázán pouze na své instinkty, bystrou úvahu a několik základních rad od velitele a několika poradců, které dostává vysílačkou. Metal Gear Solid není čistě akční záležitost. Musíte šikovně taktizovat a hra svým pojetím připomíná Commandos nebo Hidden&Dangerous. Ovšem proti těmto hrám je méně realistický, a to jak příběhem, tak celkovým zpracováním. Atmosféra je vpravdě řečeno filmová, s nadupanými akčními animacemi. Efektní kamerou i lehkou nadsázkou připomíná nejvíce některou z bondovek.

Pohledem kamery

Voják - vládní zabijákKamera tvoří samostatnou kapitolu. Jste-li přitisknuti ke stěně, vzdálí se od vás a dovolí vám nahlédnout za roh, při plížení "přelétne" do pohledu z vlastních očí a podobně. Při pohybu v chodbách či místnostech vás bude většinou sledovat z ptačí perspektivy, což může (zejména zpočátku a v případě, že si nevyzkoušíte přibalené tréninkové mise) způsobovat problémy, snažíte-li se na někoho například zamířit a on je mimo obrazovku. Naštěstí se lze kdykoliv přepnout do pohledu vlastních očí, což vám pomůže zorientovat se v nejedné nepřehledné situaci. Zvuky jsou kvalitní, ale mohly by být trochu pestřejší. Hudba je skvělá a mění se podle situace, ve které se nacházíte.

Tak chci to, nebo ne?

Metal Gear Solid vám nabízí lehce béčkový, trochu tajemný příběh plný zvratů a překvapení, kvalitní technické zpracování a skvělou atmosféru. Solid Snake je opět v akci a opět sám proti přesile. Měli byste tam být s ním.

Playstation a PC

Grafika je rychlá, střídmá a k celkovému vyznění hry se hodí. Přestože si můžete vybrat z rozlišení až do 1024 x 768 (které zvládá i Celeron 366 se 128MB RAM) a postavy jsou dobře namodelované a skvěle animované, je vidět, že hra je konverzí z playstationu. Je to způsobeno jednoduchostí menu, lehkou strohostí modelů postav i budov, ale především způsobem ovládání. Neovládáte totiž postavičku ve vztahu k ní samotné, nýbrž ve vztahu k momentálnímu záběru kamery (např. klávesou vpravo se vždy pohybujete k pravému okraji monitoru - bez ohledu na to kam se Snake zrovna dívá) a bude vám asi chvíli trvat, než si na to zvyknete. Vzhledem k neustále se pohybující kameře je to však asi nejlepší řešení.

CHEATY

Spusťte Metal Gear Solid z příkazové řádky s parametrem -cheatenable a během hry zmáčkněte následující klávesy F2 - nezranitelnost F4 - nekonečně munice (funguje jen na určitých místech) F6 - možnost létat kamerou kamkoliv v levelu (ruší se klávesou F5)