QX3

Sdílej
 
miniaturní svět na monitoru Chcete se podívat berušce do očí? Že to nejde? Chcete v počítači vytvořit portrét své oblíbené berušky? Že to zase nejde? Zkuste mikroskop - ne ten klasický, ale mikroskop připojitelný k počítači. QX3 je právě takový přístroj. V elegantním poloprůsvitném (iMacovském) designu se skrývá zařízení umožňující dobře pozorovat malé věci - schválně neříkám mikroskopické, protože na to maximální dvousetnásobné zvětšení nestačí. Ovšem vidět zblízka (a to opravdu hodně zblízka) důvěrně známé předměty nebo zkoumat detaily různých přírodnin opravdu stojí za to.

QX3

Digitální technologie

Pozorovací režim - všechny ovládací prvky mikroskopu jsou snadno přístupnéQX3 je do počítače připojen přes rozhraní USB. To se nejen snadno obsluhuje, ale také dodává mikroskopu energii, takže nemusí být napájen ze sítě. Ke zprovoznění mikroskopu stačí nainstalovat software a zasunout konektor USB. Po spuštění obslužného programu se hned můžete vrhnout do výzkumu miniaturního světa. QX3 má tři stupně zvětšení - 10x, 60x a 200x, které se mění otočným prstencem na mikroskopu. Na pozorované předměty svítí zabudované světlo s regulovatelnou intenzitou, a to buď seshora (což běžné mikroskopy neumějí), nebo zespoda. Ostří se pohybem destičky se vzorkem. Ovládání by mohlo být trochu tvrdší, protože umístíte-li na destičku nějaký těžší předmět, sjíždí samovolně dolů. U klasických mikroskopů nevídaná je možnost vyjmutí celého snímače ze stojánku, což umožňuje pozorovat i věci, které by se nevešly mezi destičku a okulár. Jediným problémem tohoto způsobu pozorování je obtížné ostření - musíte totiž udržet snímač pořád ve stejné poloze, jinak je obraz rozmazaný.

Obrázky i video

Nasnímané obrázky můžete upravovat v jednoduchém grafickém programu, nebo měnit jejich vzhled pomocí efektních filtrůVšechny pozorované předměty vidíte náležitě zvětšené na monitoru počítače. Obslužný software umožňuje snímat obrázky, vytvářet z nich slideshow (soubory po sobě jdoucích obrázků) doplněné hudbou a upravovat je v grafickém programu, který je také součástí přiloženého softwarového vybavení. Protože obraz v mikroskopu snímá barevná videokamera, lze jím snímat i krátká videa. Můžete si také nechat mikroskop "vyfotit" vždy jeden obrázek za určitou dobu a všechny si je pak pustit jako zrychlený film (tato funkce je jednou z největších předností QX3). Nevýhodou videokamery je nestálost obrazu. Ten se pořád mírně chvěje, takže občas nevíte, zda se na pozorovaném vzorku skutečně něco pohnulo (pokud ale nepozorujete něco opravdu miniaturního, kvalita obrazu bohatě stačí).

Široké využití

Z hotových videí a obrázků lze jednoduše vytvářet kvalitní prezentace, které můžete doplnit i hudbouQX3 je ideální přístroj k vytváření referátů a domácích úkolů podložených vlastním výzkumem, ale lze jej použít i jako jednoduchý digitální fotoaparát (ovšem jen na malé předměty). Nasnímané obrázky můžete exportovat do běžných formátů (JPG a BMP) a následně je vložit do jakéhokoliv dokumentu. Podobným způsobem lze ukládat i hotová videa. Pouze slideshow vytvořené v software mikroskopu uvidíte jen v tomto programu. Chcete-li tedy zkoumat miniaturní svět a využívat při tom výkonu svého počítače, vyzkoušejte QX3.