Abeceda zajímavostí

Sdílej
 

Dřevěné kolo

Dřevěné koloCelodřevěnému rámu, dřevěným kolům, pumpičce, lucerně a dalším rovněž dřevěným součástem bicyklu vdechl život pan Ludovít Lenárt ze Slovenska. K výrobě zcela funkčního jízdního kola ze dřeva potřeboval 4000 hodin čistého času práce. Unikátní výrobek je k vidění v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

MiM Foto autor

Průhledný stan

Průhledný stanTento mimořádně lehoučký stan lze jednoduchým způsobem složit a vzít si ho s sebou v létě třeba na zahradu nebo k vodě. Odpočívá se v něm prý velice příjemně - máte-li chuť si zdřímnout, nemusíte se obávat, že by vás obtěžovali komáři nebo jiný nevítaný hmyz. A jestliže se vám spát nechce, můžete ze zavřeného stanu pozorovat bez omezení dění kolem sebe.

-eva- Foto archiv autorky

Svítící ryba

Svítící rybaV lednu 2000 ohlásili vědci z amerického města Cincinnati, že vytvořili rybu s jedinečnou schopností - jejich geneticky pozměněný tvor svítí jako světluška, pokud ve vodě narazí na znečištění látkou PCB (polychlorovaným bifenylem), která je silně rakovinotvorná.

-mat- Kresba archiv

Nesnadný návrat

Nesnadný návratVlci patří k nejohroženějším druhům živočichů na světě. Mexický poddruh vlka byl již v roce 1970 ve volné přírodě zcela vyhuben. V březnu 1998 vypustili zoologové 11 vlků tohoto poddruhu odchovaných v zajetí do přírody v jihovýchodní Arizoně. Přestože se výborně přizpůsobili, pokus skončil nezdarem. Pět vlků bylo brzy zastřeleno, další dva se ztratili a je pravděpodobné, že již také nežijí. O rok později bylo vypuštěno dalších 13 zvířat - zoologové doufají, že by k jejich přežití mohla pomoci vysoká odměna vypsaná za každou informaci o nelegálním zabití vlka.

-zde- Foto archiv

V jednoduchosti je síla

V jednoduchosti je sílaVýrobci mobilních telefonů se stále předhánějí v originalitě svých aparátů. Do kategorie těch nejpodivnějších patří i Mobile911. Má jen jediné tlačítko a displej byste na něm hledali marně. Zmáčknutím tlačítka 911 se majitel mobilu dovolá operátorce, která všechna ostatní tlačítka nahradí.

-JJ- Foto archiv

Osuška na trávník

Osuška na trávníkPo dlouhém dešti se hraje golf na mokrém trávníku opravdu špatně. Co by ovšem údržbáři zelených hřišť pro své hráče neudělali. Na vysoušení mokrého trávníku byl vynalezen tento válec pokrytý speciálním porézním materiálem, který vodu z trávy doslova vysaje.

-JJ- Foto archiv

Dokonalé maskování

Dokonalé maskováníZcela neviditelní jsou drobní běžníci, číhající na květech na neopatrnou kořist. Na světě jich dnes žije asi 3000 druhů a všichni mají podobnou loveckou strategii. Proti jiným pavoukům si nestavějí sítě, nýbrž využívají momentu překvapení a kořist přepadávají z úkrytu.

-kel- Foto archiv autora

Mluvící kufr

Mluvící kufrJe tu naděje, že každé ztracené zavazadlo - jako například tento kufr - se bude moci vrátit ke svému majiteli, i když nebude opatřené cedulkou se jménem a adresou. Tento kufr má totiž zabudovaný mikromagnetofon, na který si nahrajete nejenom jméno, adresu a telefon, ale i jakýkoliv další vzkaz.

-eva- Foto archiv autorky

Popelnice na velké odpadky

Popelnice na velké odpadkyNejvětší popelnice na světě je vysoká tři metry a byla vyrobena v Roudnici nad Labem. Váží 100 kg a průměr jejího dna je 110 cm. Byla představena vloni na skládce Úholičky u Prahy při akci ke Dni Země a poté zanesena do Guinnessovy knihy rekordů.

MiM Foto autor

Váha pro obry?

Váha pro obry?Osobní váha, která doma nezabírá místo, nemusí mít jenom obyčejný nejběžnější tvar čtverce nebo obdélníku. Předností tohoto konkrétního výrobku je to, že se jedná o mechanickou váhu, která je tudíž ekologická (protože není na baterky). A navíc - stoupne-li si člověk na taková dvě obří chodidla, určitě si hned připadá lehčí.

-eva- Foto archiv autorky

Jak maluje příroda

Jak maluje přírodaVelikonoční vajíčka všichni znají a skoro všichni je zkoušeli někdy barvit nebo zdobit. Jako mimořádně zručný umělec se ukazuje příroda. Ta totiž kreslí na vajíčka divokých ptáků neuvěřitelné ornamenty, tečky, skvrnky i čárky, používá podklad bílý, modrý, růžový, zelený i hnědý. Na rozdíl od lidí jí ovšem nejde o krásu vajec, nýbrž o jejich nenápadnost. Právě zbarvení a skvrny jsou tou nejlepší ochranou před nepřáteli.

-mat- Foto archiv