Minikrimi

Sdílej
 
Pracka v láhvi

... uhranutě zíral na acháty ...David uhranutě zíral na acháty ve vitríně. Sáhl do kapsy a zpocenou rukou křečovitě sevřel diamantový řezač na sklo: "Hernajs, včera, když jsem to vymejšlel, zdálo se to jednoduchý, teď se potím jako kůň," šlo mu hlavou. Zhluboka se nadechl, vytáhl řezač a v rohu skla vyryl rýhu. Napjal sluch. Nic, jen z vedlejšího sálu bylo slyšet průvodcův hlas a ropot skupiny, od níž se před chvílí nenápadně vytratil. Tak, jak to viděl v nějakém filmu, položil do středu naříznuté plochy složený kapesník, mohutně kýchl a rána kamenem do skla v kýchnutí zanikla. V rohu vitríny se objevil trojúhelníkový otvor. Rychle protáhl těsným otvorem ruku a popadl krásný velký achát. Ale ouha, ruka s achátem otvorem neprošla! Pustil achát těsně u otvoru, vytáhl ruku a zkoušel to párem prstů. Ani tak to nešlo. V sále se ozvaly spěšné kroky. David zakryl díru ve vitrině tělem. "Tak přece tu někdo je. Co tady děláš, kluku? Řekl jsem, ať se nikdo nevzdaluje od skupiny," zvýšil průvodce přísně hlas. "Já musím nutně na záchod," zakvílel David a strachem to byla v tu chvíli pravda. "Ale nevím kudy." Průvodcův hlas změknul: "Tak pojď, ať tu neuděláš loužičku. Je to támhle za roh, třetí dveře." Zatím došla skupina turistů, mezi nimi Petr s Radkem. Radek objevil rozbité sklo: "Pane, tady je rozbitá vitrína." Mimoděk strčil ruku do otvoru a vzal do ruky achát. Ale ruka s kamenem ven nešla. "Co to je? A hele, zlodějíček při činu! Hned ten kámen vrať!" Petr se rozeběhl k záchodům. "Stůj, stůj," hřměl za ním průvodcův hlas. "Tak vás je celá banda?" Petr se za chvíli objevil a vlekl s sebou Davida. Ale měl co dělat, aby přesvědčil průvodce o Radkově nevině a o vině Davida, i když se u Davida při prohlídce žádný achát nenašel. Venku se pak Petr smál: "Byls jako chycená opice! Tak se totiž někde opice loví. Říkají tomu pracka v láhvi. Domorodci dají do lahve, spíš sklenice, kokos tak akorát velký, aby těsně prošel širokým hrdlem. Lahev uváží poblíž palmy, jde kolem opice, hele kokos, sáhne dovnitř a chňapne kokos. Ale pracka s kokosem nejde ven. A ta opice je tak lačná, že se ho nechce vzdát, až ji u té sklenice lapnou."

OTÁZKA PRO ČTENÁŘE

Čím přesvědčil Petr průvodce o Davidově vině a Radkově nevině? Podotázka: Co přimělo průvodce ke spěšnému vstupu do sálu?

Odpovědi pošlete do 14 dnů, tři ceny čekají!

ŘEŠENÍ

Výherci minikrimi Výstřel do vlastního z č. 23 "1. Pes nesmí volně běhat po lese a štvát zvěř. 2. Vilda řekl, že někdo postřelil Lusinu z kuše. Chvilku potom ale hajnému sdělil, že střelce neviděl. Nemohl by tedy vědět, že šíp byl vystřelen z kuše. Typ střely poznal hajný až po vytáhnutí zbytku." Tolik ze správných a vylosovaných odpovědí V. Müllera z Bohuňovic, E. Savčicové z Ostrova a V. Dostála nejml. ze Studénky 1.


Výherci minikrimi "Pusou do skla" z č. 25 "Na policii uvěřili prodavačce. Kdyby si totiž Pour pořezal ruku při ráně do skla, měl by ránu na kotnících a ne v dlani. Navíc podle vzhledu "pavučiny" bylo sklo bezpečnostní a nebyly tu řezné hrany. Nepřímým důkazem je, že pravák Pour by mlátil do skla levačkou," napsal ve svém jako obvykle precizním řešení J. Hlávka ze Skočic. Dalšími vylosovanými byli M. Kusyn z Českého Krumlova a K. Urbánková z Prahy 4.

Gratuluje redakce a MK