Větrný mlýn ze Slezska

Sdílej
 

Přípravné práce

Větrný mlýn ze SlezskaU této stavby budete potřebovat tři špejle: dvě na osy - svislá osa díl 33 - bude mít délku 92 mm, vodorovná osa - díl 32 - bude mít délku 76 mm a trámek na otáčení mlýna - díl 53 (který si můžete nabarvit na hnědo) - bude mít délku 75 mm. Osu 33 si prozatím přiřízněte o něco delší (nanášením lepidla na jednotlivé svislé části konstrukce stavby se může projevit potřeba větší délky) a teprve před zabudováním si ověřte a upravte konečnou délku.

Návod na sestavení

Větrný mlýn ze SlezskaZačněte zpracovávat nosné konstrukce pod mlýnem. Vnitřek hlavní části - dva díly 2 - vytvarujte, slepte a vlepte do dílu 1 na stranu, kde šikmé části mají nebarevné chlopně. Při lepení dbejte na to, aby ocelové obruče na svislém sloupku při lepení dvou dílů 2 byly na sobě. Pokračujte tím, že u dílu 1 přilepte (na stejnou stranu, jako jste lepili díly 2) konce dolního dlouhého trámu, pak zpracujte držák pro svislou osu 3 a přilepte jej zevnitř dílu 1 na dno a ke stejné straně, kterou jste doposud zpracovávali. Na stejné straně přilepte čelo horního trámu dílu 1 a pak čela horního i dolního trámu s nebarvenou chlopní trámu šikmého. Tím jste zpracovali celou jednu stranu dílu 1 a zbývá ho už jen "zaklopit" a zatížit, aby se nezkroutil. Dodržet tento postup je důležité, zajistíte si bezpečné slepení tohoto náročného dílu. Obdobně lepte i obě příčné konstrukce. Do dvou dílů 4 vlepte dvě vnitřní plochy 5 a celky zatižte a nechte proschnout. Po proschnutí přilepte hlavní konstrukci 1 i její příčné části - 2x 4 - na vyznačené místo terénu 6. Dbejte přitom na to, aby držák svislé konstrukce, zabudovaný v díle 1, byl přesně nad výřezem v terénu. Celek i terén zatižte a nechte dokonale proschnout (nejlépe přes noc). Po proschnutí osaďte na vršek konstrukce díl 7, který vytvoří ložnou plochu pro otáčení mlýna. Celou konstrukci si pečlivě uložte, upotřebíte ji až v závěru stavby při konečném usazování mlýna. Pokračujte stavbou vlastního objektu. Na plášť 9 přilepte dvě zkompletovaná okna 16, okenní rám s okenicí 14, ke kterému připojte vnitřek okenice 15 a dvě římsy 48. Z rubové strany přilepte pět kulatých okének 10, zpracujte okno 13, dvě okna 11, vstupní dveře 12 a po zaschnutí osaďte. Po proschnutí připojte k plášti 9 štít 8, celek lehce zatižte a nechte proschnout. Zkompletujte prostor přízemí 17, neuzavírejte dolní úhelníky a po proschnutí stavby jej vlepte zevnitř do konstrukce, zatižte a nechte opět proschnout. Teprve teď uzavřete úhelníky na vnitřních rozích přízemního prostoru. Samostatně zpracujte přístavbu šalandy. K dílu 18 přilepte zkompletovaná okna 49 a 50, k dílu 19 okno 16. Díl 18 sestavte, připojte k rámu 19 a celek napojte na hlavní stavbu. Zpracujte trámky 2x 21 a 51 a po proschnutí je osaďte na vyznačená místa pod šalandu 18 a k plášti 9.

TECHNICKÉ PAMÁTKY

Práce lidových mistrů tesařských se neomezovala jen na stavby lidských obydlí, ale uplatnila se i v širokém souboru objektů, které jsou dnes zahrnuty pod pojmem technické památky: mlýnů vodních a větrných, hamrů, mostů a celé řady dalších. Řadu mlýnů, které se dochovaly, dnes odborníci rekonstruují a uvádějí do původního stavu. Prokazujeme tím nejen úctu k tvořivé práci a odkazu našich předků, ale uchováváme nevyčíslitelné hodnoty minulosti i těm, kteří přijdou po nás.