Alexandr malý

Sdílej
 
(Psittacula krameri) DOMÁCÍ ZOO

Jasně žlutý alexandr s červeným okem - lutinoV žebříčku popularity alexandr malý zaujímá jedno z předních míst. A to již po mnoho staletí, protože je dokonce považován za jednoho z nejdéle chovaných papoušků. Ostatně jméno dostal na počest makedonského vojevůdce Alexandra Velikého, který prý dostal mluvícího alexandra přímo z Indie. Alexandr malý je také nejrozšířenějším papouškem v přírodě. Kdysi obýval rozsáhlý areál od Afriky po celou Přední, jižní a východní Asii. Dnes žije na omezenějším území ve středu a na severovýchodě Afriky a v Asii od Afghánistánu po Barmu. Vysazen byl úspěšně například na Mauriciu, Zanzibaru, v Egyptě, Iráku a Íránu, ale i v Hongkongu, Macau či Singapuru. V přírodě vyhledává otevřenější, jen řídce zalesněné prostředí, běžný je v kulturní krajině i v blízkosti lidských sídel. V mnoha městech, třeba v Indii, žijí poloochočená hejna a v parcích bývají atrakcí pro turisty. Na polích mohou působit velké škody na dozrávající úrodě.

Velikost a zbarvení

Délka těla 60 cm (ocas 30 cm), zbarvení celkově zelené, zobák tmavočervený. Samec má na hlavě černý proužek mezi zobákem a okem a černé vousy na bradě. Mladí ptáci mají zobák korálově růžový.

Barevné mutace

Dnes se chovají desítky odlišných mutací od modré, lutino (žluté s červeným okem) a albino (bílé s červeným okem) po nejrůznější pastelové barvy a barevné kombinace (např. jinak zbarvená hlava a tělo).

Chovné zařízení

Nejvhodnější jsou dlouhé zahradní voliéry (kolem 5 m), kde vynikne nádherný let a aktivita alexandrů. Zimu přečkají v našich podmínkách venku, musí mít možnost ukrýt se před větrem a vlhkostí. Jednoho ochočeného ptáka lze chovat i v bytě v menší kleci či voliérce.

Rozmnožování

Modrá mutace alexandra byla první, která se rozšířila u chovatelůHnízdí snadno ve vysokých přírodních (kmenových) nebo v prkenných budkách. Vhodná výška je 60 - 100 cm, průměr dna alespoň 25 cm. Vletový otvor 7 - 9 cm.

Potrava

Směs zrní pro velké papoušky (různé druhy slunečnice, kardi, oves, kukuřice) v suchém stavu, máčená i naklíčená. Po celý rok ovoce a zelenina, v době hnízdění míchanice z vařených vajec, strouhané mrkve a strouhanky. Miluje piškoty, ale i kousky tvrdého sýra, vařených brambor, rýži atd. Mnoho chovatelů dnes krmí jen speciálními granulemi.

Kde sehnat alexandra

Běžně bývají v prodejnách se zvířaty, doporučujeme ale přímo chovatele. Spojení na ně najdete v inzerci některého specializovaného časopisu (Fauna, Chovatel-Rádce ...).

Na co si dát pozor

- Alexandři jsou nesmírně hlasití a nikdy je křiku neodnaučíme. - Mluvit se naučí jen vzácně, k tomuto účelu jsou daleko vhodnější jiné druhy, např. žako. - Na ochočení je vhodnější koupit mládě od chovatele než ptáka z dovozu v prodejnách se zvířaty. - Na stavbu budky se doporučuje tvrdší dřevo, neboť ptáci měkké dřevo spolehlivě likvidují. Konstrukce voliér by měla být zásadně kovová, pletivo pevné (z drátu alespoň 2 mm silného).