Můj WEB 13

Sdílej
 
Tvorba vlastní stránky - přidání stránek do vyhledávačů a registrace doménového jména

Formulář pro vložení odkazu do sekce Osobní stránky na centrále AtlasDnes se budeme věnovat vlastní internetové stránce naposledy. Pokud se vám ji podařilo vytvořit a umístit na internet, zbývá jen dát okolnímu světu vědět, kde vaše stránka je a co je na ní zajímavého. Protože většina lidí používá k získávání informací z internetu vyhledávací centrály, zaregistrujte si stránky na některé vyhledávače. Začněte českými, naše stránky jsou v češtině, a jsou tedy určené především českým čtenářům. Většina centrál jsou tzv. katalogy, takže budete přidávat odkaz na své stránky přímo do konkrétní kategorie, podle tématu stránky. Ukážeme vám postup na třech velkých centrálách. Začneme na Atlasu - www.atlas.cz, podobný postup je také na Seznamu - www.seznam.cz. Vyberete si v katalogu kategorii, do které chcete stránky přidat, a zvolíte odkaz Přidat nebo opravit odkaz v horní části obrazovky.

Vyplnění registrace

Repro autor a archivZobrazí se stránka s pokyny, na které je v dolní části políčko pro zadání adresy vašich stránek. Adresu vepíšete v úplném tvaru nazývaném URL = Uniform Resource Locator - to je internetová adresa včetně zkratky způsobu připojení http://. Pokud máte například stránky na Atlasu s využitím služby MujWEB, bude URL vypadat takto: http://mujweb.cz/www/vase stranky. Poté kliknete na tlačítko Odeslat a otevře se formulář, ve kterém vyplníte požadované údaje. Na obrázku je formulář pro přidání odkazu do sekce Osobní stránky, kde vyplníte název stránek spolu se stručným popisem, v další části si vyberete z nabídek odpovídající varianty a nakonec přidáte kontaktní e-mailovou adresu. Vyplněný formulář odešlete a tím jste přidání stránek na Atlas ukončili.

Klíčová slova

Ukázka registračního formuláře subjektu; Formulář pro přidání odkazu na centrále Centrum.czDalším příkladem je centrála Centrum.cz. Na formulář pro přidání odkazu se dostanete ze vstupní stránky www.centrum.cz. Centrum rozšiřuje službu vkládání do katalogu o možnost zadání tzv. klíčových slov. Do kolonky klíčová slova je možné vymyslet slova, která se nebudou nikde zobrazovat, ale pokud bude kdokoli v katalogu hledat některé z těchto slov, odkaz na vaše stránky se objeví ve výsledku hledání. Budou-li vaše stránky například o dalmatinovi, pak se hodí klíčová slova jako pes, dalmatin nebo štěně. Jelikož přidáváte odkaz na český vyhledávač, budou klíčová slova i popis stránek obsahovat české znaky. Zadávání uzavřete tlačítkem Pokračuj. Vždy byste se měli řídit podrobným návodem.

Zahraniční centrály

Odkaz na své stránky můžete samozřejmě vložit také na zahraniční celosvětové vyhledávače. Neměli byste zapomenout na Yahoo! (www.yahoo.com) nebo AltaVistu (www.altavista.com). Postupujte podobně jako na českých centrálách, jen formuláře jsou v angličtině. Zahraničních vyhledávačů je velké množství, pokud byste nechtěli zadávání provádět sami, můžete si takovou službu zaplatit. Za několik dolarů například na www.worldsubmitter.com zaregistrují vaše stránky na celou řadu serverů včetně Yahoo! nebo HotBotu. Bohužel dnes již jen málo firem nabízí toto zadávání bezplatně. Ještě dříve, než vložíte URL svých stránek na různé vyhledávače, měli byste se zamyslet nad adresou svých stránek. Rozhodnete-li se představovat stránky jako výsledek své práce nebo na nich chcete nabízet služby, jistě by bylo vhodné mít krátkou a dobře zapamatovatelnou internetovou adresu. Velké množství obecných názvů bude v doméně .cz již obsazeno, ale určitě se vám podaří nějaké výstižné volné doménové jméno objevit. Poté si tuto doménu druhého stupně musíte zaregistrovat na stránkách CZ NIC (www.nic.cz). Pomocí služby WHOIS si zkontrolujete, zda vámi zvolená doména je stále volná, poté musíte vyplnit řadu formulářů. Registrace doménových jmen je placená, podmínkou je uvést úplné informace o subjektu - tedy o osobě, která registraci provádí, na jejíž jméno bude doména registrovaná a která také zaplatí příslušné poplatky, v současné době 1680 Kč. Nejdříve tedy zaregistrujete subjekt a odpovědné osoby, poté samotnou doménu. Na stránkách CZ NIC je podrobný návod k vyplnění všech formulářů. Důležitou položkou je váš e-mail, protože veškerá komunikace mezi vámi a registrační autoritou probíhá e-mailem, s výjimkou zaslání dokladu o zaplacení. Nakonec dostanete potvrzení o úspěšné registraci a můžete začít své doménové jméno využívat.

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor a archiv