Vyhrajte počítač

Sdílej
 
a zachraňte Alfonse! Sestavovali jste někdy počítač? Někteří z vás možná ano. Prvním krokem je vždy výběr vhodných součástek - rozhodují jejich parametry a většinou i cena. Vezmete si seznam nabízených dílů a v duchu montujete počítač. V naší soutěži to bude podobné, o jeho výkonu ale nebudou tentokrát rozhodovat výše zmíněná kritéria, nýbrž vaše znalosti.

AlfonsTak máme za sebou první kolo a vstupujeme do druhého. Už aby tu bylo i třetí. Na noze mi totiž leží monitor! Vy nevíte o čem mluvím? Tak to jste asi nečetli minulé číslo. Já, skladník Alfons, jsem totiž zahrabaný v ábíčkovském skladu. Je tu hromada krásných věcí, ale nemůžu se přes ně dostat ven. Proto jsem se rozhodl, že všechno rozdám. Prostě udělám několik soutěží a vítězové mě vysvobodí. Máme tu tedy druhé kolo té první. Pro ty, kteří nemají ABC č. 3, opakuji na straně 40 úkoly prvního kola soutěže.

Pravidla soutěže

Jak tedy postupovat? Na každou otázku existuje jedna správná odpověď. Na kuponu (dole na této stránce) označte vždy křížkem odpověď, která je podle vás správná. Postupně tak zkompletujete celý počítač. Své odpovědi nám ale neposílejte dříve, než po posledním (třetím) kole - konfigurace musí být kompletní.

Otázky 2. kola

5. Grafická karta s 3D akcelerátorem: a) je vybavena vlastním procesorem, b) je vybavena vlastním operačním systémem, c) se používá jen v profesionálních grafických počítačích. Vyhrajte počítač 6. Data se na pevném disku: a) magneticky ukládají na malá kolečka umístěná nad sebe, b) pomocí laseru vypalují na zvláštní disky, c) zapisují na speciální magnetické pásky. 7. DVD mechanika: a) nemůže číst běžná cédéčka, b) může číst běžná cédéčka, c) může číst běžná cédéčka, ale jen se speciálním doplňkovým softwarem. 8. Tím jsme si sestavili základ počítače. Chybí v něm ale několik důležitých zařízení. Vaším dalším úkolem proto bude zjistit, jaká zařízení by bylo potřeba do vašeho počítače doplnit (jedno dovnitř a dvě ven), aby se dal bez problémů používat.


V prvním a druhém kole v ABC č. 3 a č. 4 najdete 8 otázek. Úkol třetího finálového kola se dozvíte v ABC č. 5. Odpovědi zasílejte najednou až po třetím závěrečném kole. Vyhodnocení soutěže proběhne v týdnu od 26. března 2001.

Ceny pro vítěze

Velká soutěž1. Osobní počítač s procesorem AMD Duron 700 Mhz, 64 MB RAM, grafika GeForce2 MX 16 MB 2. Volant SideWinder Force Feedback Wheel 3. Inkoustová tiskárna HP DeskJet 840C 4. Joystick SideWinder Precision Pro 2 5. Gamepad SideWinder 6. - 12. Počítačové hry 13. - 23. Encyklopedie a výukové programy


Kupony ze všech tří kol zasílejte až po skončení soutěže. Kupon najdete v tištěném čísle. Ceny pro vítěze