Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Pokud máte nějaký technický problém, se kterým si nevíte rady, obraťte se na nás! Své dotazy posílejte na e-mail: rady-technika@iabc.cz nebo na adresu redakce Domažlická 11, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem TECHNICKÁ PORADNA.

Kresba Lukáš FibrichChtěla bych mít na svém telefonu (Nokia) nějaký obrázek místo nápisu Paegas. Monika Čenská, Mělník Nejjednodušší cestou k získání tzv. loga operátora na mobilní telefon je navštívení některých internetových stránek, které umožňují zdarma zvolit jakýkoliv obrázek podle výběru a zaslat jej na svůj mobilní telefon. Pro začátek bys mohla zkusit navštívit stránky www.nabit.cz, kde nalezneš široký výběr obrázků místo loga operátora právě pro telefony Nokia. Po výběru jen zadáš telefonní číslo svého mobilu, a pokud nebude přetížená síť, mělo by logo brzy dorazit přímo na mobilní telefon. Pak jen zvolíš uložit a je vyhráno. Logo lze takto měnit tak často, jak se ti zlíbí.


K čemu je WAP? Mám ho na telefonu (Motorola 8822) a zatím jsem se u toho vždycky jenom naštval. Pořad vyhledává, spojuje a k ničemu to nevede. Využívá vůbec někdo tuto službu? Dá se na WAP stránkách opravdu něco kloudného najít? Zdeněk, Praha WAP, jak jistě už víš, je standard pro připojení k internetu z malých zařízení (např. mobilních telefonů a kapesních počítačů). Pro WAP je potřeba mít napsané internetové stránky, obdobně jako je tomu například u internetového prohlížeče v počítači. Tam na internetu nalezneš vše, co potřebuješ. Podobně je tomu také s WAP. Na mobilním internetu existují stránky, které poskytují různé služby. Ve WAP můžeš pořádat například chat, stejně jako na počítači, nebo vyhledávat telefonní čísla, poštovní směrovací čísla, hrát hry na internetu, prohlížet programy televize a kin. Ovšem pohyb po WAP stránkách je v důsledku omezených možností mobilních telefonů velmi ztížen. Jde však jen o to, zvyknout si na něj. Pokud nemáš přístup k počítači s internetem, lze si zatím přes WAP prohlédnout svoji poštu, poslat e-mail, zjistit potřebné údaje apod. Lepší využití WAP nastane až v příštích měsících, kdy přijdou na trh telefony podporující GPRS technologii, díky níž bude i WAP příjemnou procházkou internetem.