Pod ledovým zrcadlem

Sdílej
 
Potápění v extrémních podmínkách POTÁPĚNÍ Do strmých svahů Alp stoupala pod horou Font Sancte podivná skupinka lidí. Na rozdíl od ostatních lyžařů na sobě neměli zimní výbavu, ale byli oblečeni do potápěčských neoprenů a na zádech nesli potápěčské přístroje.

Jezero Svaté Anny se nachází ve Francii v oblasti Hautes Alpes ve výšce 2400 metrů nad mořem. Právě toto těžko dostupné místo bylo cílem skupiny "zimních" potápěčů. Hladina byla ještě zamrzlá, teplota vody pod ledem nepřesahovala dva stupně Celsia. Těsně před sestupem do temné hlubiny nebylo nikomu příliš do řeči, ale každý se snažil strach a nejistotu ovládnout. Členkou téhle výpravy byla také Muriel. Na pokyn instruktora se spustila pod zamrzlou hladinu a celé její tělo vzápětí ovládl chlad. "Byla mi šílená zima," svěřuje se Muriel, "jsem zvyklá potápět se v teplých mořích!" Za okamžik do jezera pronikli i ostatní potápěči. Pohyb ruky ukazuje, že vše je O.K. a potápění pod ledem může začít Využili přitom Ariadninu nit, což je vodící lanko, bez kterého se při potápění pod ledem neobejdete. Na vlastní orientační smysl se člověk totiž v takovém prostředí nemůže spoléhat. "Připadala jsem si jako ve stavu bez tíže," vzpomíná na jedinečný zážitek Muriel, "nedokázala jsem bezpečně určit, kde je hladina a kde dno jezera. Snad jedině bublinky unikající kolmo vzhůru naznačovaly, kde se nachází ledový strop." Maximální hloubka, které všichni dosáhli, byla osm metrů. Právě v tomto bodě se rozhodli, že pokračovat dál by bylo vzhledem k extrémním podmínkám příliš nebezpečné. Po dvaceti minutách je Ariadnina nit dovedla zpět ke světlu na hladině. "Černá díra" - jediný možný vstup a výstup ze zamrzlého jezera Ledový strop je jako zrcadlo Jezero Svaté Anny je ukryté vysoko ve francouzských Alpách. Jezero Svaté Anny je ukryté vysoko ve francouzských Alpách. Potápěči se k němu dostanou jedině na lyžích. Když jejich výprava pod zamrzlou hladinu skončí, mohou si před cestou zpět do údolí odpočinout v malé "boudě" na břehu

JENOM PRO ZKUŠENÉ

JENOM PRO ZKUŠENÉPotápěče, který se chystá ponořit se do prosekaného otvoru v ledu, vidíte na této fotografii a pak také na jedné z fotografií nahoře. Záběr vlevo ale není z francouzských Alp (na rozdíl od toho horního), pořídili jsme ho letos v zimě u jednoho zatopeného lomu nedaleko Prahy. To však neznamená, že by v takovém lomu člověku hrozilo menší nebezpečí než v alpském jezeře. Při použití kvalitního oblečení nemusí být potápěč zvlášť otužilý, ale dobrý zdravotní stav a patřičný výcvik jsou nezbytné. V žádném případě se nikdo nesmí vydat do vody pod led sám, bez zkušeného "buddyho". Nikdy totiž předem nevíte, co se může přihodit. Například jednomu z členů této výpravy praskl pod vodou pásek od masky. Ta klesla okamžitě ke dnu a potápěč ve vodě neviděl nic. Nahoru k otvoru v ledu se dostal jenom díky pomoci dalšího kamaráda.

-vh-

NEJLEPŠÍ MEZI TULENI

NEJLEPŠÍ MEZI TULENITuleni mají řídkou tuhou srst, jež slouží hlavně jako ochrana před ostrou ledovou tříští. Navíc se v ní při ponoru drží vrstvička ohřáté vody, takže jim slouží podobně jako lidským potápěčům neoprenový oblek. Hlavní tepelnou izolací je však silná vrstva olejovitého podkožního tuku. Otužilecký rekord pak mezi nimi nepochybně drží tuleň Weddellův (Leptonychotes weddellii), který je nejen nejjižněji žijícím savcem na Zemi, ale také nejlepším potápěčem mezi tuleni. Dovede se ponořit až do hloubky 600 m a pod ledovou vodou vydrží přes hodinu. V zimě si v ledovém příkrovu vytváří dýchací otvory, které díky vynikajícímu zraku bezpečně najde i ve tmě polární noci. K nádechu dovede využívat i vzduchové kapsy pod ledem.

-zde-