Jak pěstovat růži pouště

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Jak pěstovat růži pouštěAdenium, v řadě cizích jazyků známé pod jménem "růže pouště", je mezi pěstiteli celého světa vysoce ceněno pro mimořádně atraktivní květy. Obrovské popularitě se Adenium obesum těší v celé oblasti jihovýchodní Asie, zejména pak v Thajsku nebo Vietnamu. V současné době se i v České republice množí tyto rostliny v tisícikusových sériích z vlastních semen a pro milovníky sukulentů je to již "obyčejná rostlina".

Nároky na pěstování

Základem pěstitelského úspěchu je především teplo a správné zalévání. Adenium žádá výživnější substrát, drenáž z kamínků na dně nádoby, hodně světla a teplotu pokud možno trvale vyšší než 18 oC. Zálivka se musí řídit podle stavu olistění. Čím má rostlina více listů na větvičkách, tím větší množství vody vyžaduje. A naopak, když listy začínají na začátku vegetačního klidu žloutnout a opadávat, zálivku omezujeme. Silné starší kusy nemusíme v zimě zalévat vůbec, zvláště při teplotách nižších než 15 oC. Výhodou pro pěstitele je, že Adenium obesum snáší bytové podmínky mnohem lépe než např. prostředí kaktusového skleníku. Na dobře osvětleném okně může růst řadu let, a pokud se rostlině dopřeje letnění venku, prospívá ještě lépe. Přihnojování se řídí zdravotním stavem rostliny. Vhodná jsou kombinovaná hnojiva, v posledních letech se s úspěchem používá hnojivo Kristalon nebo granule hnojiva pro bonsaje Plantacote.

Tvarování rostliny

Jak pěstovat růži pouštěAdenium obesum lze tvarovat i podle některých stylů bonsají. Můžeme jim dát např. tvar volný vzpřímený, šikmý, strom na skále, tvar připomínající nějakého živočicha aj. Rostlina je neobyčejně tolerantní k řezu větví. Zkracováním nebo odříznutím větviček můžeme vytvořit originální a přitom nádherně kvetoucí bonsaj během relativně krátké doby tří až pěti let. Květy se tvoří od března do září v několika etapách. Mnoho pěstitelů si stěžuje, že jim rostliny nekvetou. Poradíme vám zajímavý trik pro urychlení tvorby květů, který je vhodný zvláště k tvarování jednoletých semenáčů zakoupených na výstavě nebo ve specializované prodejně. Pokud na několik týdnů až měsíců ohnete vrchol hlavního stonku do oblouku, vyprovokujete nejen rychlé rašení bočních větví, které je možné řezem dále tvarovat, ale též výrazně urychlíte tvorbu prvních květů. Při použití této metody kvetou semenáčky již ve věku pěti až sedmi měsíců a někdy i opakovaně během jedné vegetační sezony.

Pozor!

Rostliny nevyžadují pravidelné přesazování. Do většího květináče je přesazujeme (i s celým kořenovým balem) teprve ve chvíli, kdy jim původní nádoba přestává stačit.