Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
TIPY, RADY, NÁMĚTY Pokud máte nějaký technický problém, se kterým si nevíte rady, obraťte se na nás! Své dotazy posílejte na e-mail: rady-technika@iabc.cz nebo na adresu redakce Domažlická 11, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem TECHNICKÁ PORADNA.

Již jsem si postavil podle vašich elektronických návodů několik zařízení. Chtěl bych se zeptat, jaký typ akumulátorků si mám koupit pro napájení postavených obvodů nebo do hraček. Aleš Junek, Praha 7 Odpověď je jednoduchá - v současné době jsou asi nejvhodnější akumulátorky NiMH (metalhydridové) s kapacitou u typu MIGNON okolo 1000 mAh.


Ptáte se - odpovídáme Postavil jsem si elektronickou domovnici pro počítání vletů do budky (vyšla v ABC č. 7 ročník 45 - pozn. red.). Chci se zeptat, zda by bylo možné toto zařízení použít pro počítání otáček běhacího kola v kleci s křečkem. Rád bych věděl, kolik zvíře uběhne za celou noc. Josef Málek, Praha Zařízení lze použít s malou úpravou. Na běhací kolo připevníme malou clonku z tmavého papíru (třeba čtvereček 10 x 10 mm) tak, aby při každé otáčce zasahovala do optické brány. U ní můžeme přiblížit vysílací a přijímací část co nejvíce k sobě tak, aby prošla pouze clonka. Na kalkulačce potom buď čítáme otáčky a ty vynásobíme po změření kola jeho obvodem, nebo s výhodou přičítáme na kalkulačce místo jedničky přímo vypočtený obvod kola. Ráno potom odečteme celkovou uběhnutou dráhu. Jiným problémem bude asi okusování čidla křečkem.
směr let dřevaVážená redakce, na modelářských pláncích se často vyskytuje termín "léta dřeva", doprovázený šipkou s hroty na obou koncích. Můžete o tom napsat něco bližšího? Petr Veselý, Příbram Léta dřeva jsou důležitý údaj, který určuje pevnost tohoto materiálu. Rovnoběžně s léty má dřevo největší pevnost (například prkénko, které je z něj vyrobeno), naopak ta část prkénka, která je kolmá na léta dřeva, má pevnost nejmenší. To však není na závadu, neboť modeláři využívají obě skutečnosti. Rovnoběžně s léty dřeva jsou z prkénka řezány lišty (budoucí nosníky, podélníky, náběžné a odtokové lišty), bočnice trupu či potah torzní skříně křídla. Jak jsme si již řekli, kolmo na léta dřeva má prkénko nejmenší pevnost, díky tomu je ho však možné tvarovat do oblouku (ohýbat). To lze využít například při potahování trupu, který má některou část vytvarovanou do oblouku, při zmíněném potahování torzní skříně křídla, při výrobě listů balzové vrtule či jednoduchého křídla, které tvoří balzové prkénko vytvarované do profilu (prohnuté).

Autor

- VŠ - Kresba Jiří Petráček