Pohádka o Mrazíkovi, Nastěnce a Ivanovi

Sdílej
 
CO SE HRAJE

Pohádka o Mrazíkovi, Nastěnce a IvanoviNa první pohled se může zdát, že Pohádka o Mrazíkovi kopíruje notoricky známou ruskou pohádku Mrazík. Hra z tohoto filmu skutečně vychází, ale brzy poznáte, že se jedná o vlastní příběh, kde je sice zachována řada prvků z filmové předlohy, ale najdete zde i plno novinek.

Nastěnka

Ve hře trošku nezvykle střídáte hlavního hrdinu. Nejprve hrajete s Nastěnkou. Seznámíte se se zlou macechou, línou Marfušou a životem zlomeným tatínkem, ale i s mluvícím koněm Borisem, krávou Vesnou a havranem Romanem. Když splníte všechny domácí povinnosti, pošle vás macecha do lesa zalévat suchý pařez. A právě tam se seznámíte s Ivanem. Ten se však ve hře nejprve musí objevit.

U Mrazíka

V závěrečné části se dostane ke slovu opět Ivan. Nejprve trošku připeče babu Jagu v peci a pak se vydá do Mrazíkova domu. Tam už leží Nastěnka u ledu (vypravěčka vám mezitím vysvětlí, jak k této události došlo) a před vámi je poslední úkol - přivést svoji vyvolenou k životu. I když je to pohádka o Mrazíkovi, moc si ledového dědulu neužijete. Zato se setkáte například s Bídou, tetou Létou a příbuzným dědečka Hříbečka - hřibem Satanem. Nastěnka U Mrazíka Váňo, Váňo, Ivane Váňo, Váňo, Ivane

Váňo, Váňo, Ivane

Vypravěčka vás uvede do příběhu Ivana, který si svou nafoukaností nejprve pokazí vše, co jen pokazit může - okrade převozníka, nepomůže babce s klestím, nepoděkuje dědečkovi Hříbečkovi a k dovršení všeho zlého bude chtít zastřelit medvědici, aby se předvedl před Nastěnkou, kterou potkal u rozkvetlého pařezu. Že vám to něco připomíná? To jistě budete vědět, co se stane dál. Ivan medvědí hlava bude muset všechno napravit a přitom se pěkně proběhne. Kromě starého známého Hříbečka a hloupých loupežníků potkáte například roztomilého netopýra a hladovou kytku masožravku. Když se zbavíte medvědí srsti, přenese vás vypravěčka zpět k Nastěnce. Musíte vyřešit řadu logických úkolů, abyste získali cop a čelenku pro sestru Marfušu, která se chce vdávat. Tento úsek hry je asi nejtěžší.

Zpracování

Hra má perfektní pohádkovou atmosféru, je dobře hratelná a všechny řešené úkoly mají logiku (to je u českých her ojedinělá skutečnost). Za pochvalu stojí i hudba a dabing. Všechny postavy jsou profesionálně namluveny (např. v roli Baby Jagy a jiných poznáte Martina Dejdara). Celkově je Pohádka o Mrazíkovi zvládnutá na jedničku. Určitě vám ji doporučuji.