Můj WEB 14

Sdílej
 
Tipy a triky ve vyhledávání - pokročilé hledání a žebříčky nejnavštěvovanějších stránek na světě

Můj WEB 14V našem seriálu se opět vracíme k praktickému využívání internetu - dnes se budeme podrobněji věnovat vyhledávání. Protože prohledávání českých centrál je pro každého našeho pravidelného čtenáře jistě už jednoduché, podíváme se na zahraniční vyhledávače a pokusíme se o srovnání. Představte si například, že vám kamarád poví o báječné knize, kterou četl a která se jmenuje Mandolína kapitána Corelliho, ale bohužel si nepamatuje autora a ani neví, jak by ji mohl získat. Snadnou cestou k většímu množství informací může být internet. Autor není Čech, proto se podívejte rovnou na nejpoužívanější americký vyhledávač a tím je Yahoo! na internetové adrese www.yahoo.com. Pomocí slovníku papírového nebo internetového si přeložíte slovíčko mandolína do angličtiny. Využít lze například adresu slovnik.atlas.cz nebo www.translator.cz a rychle budete vědět, že klíčovým slovem je mandolin.

Klíčové slovo

Karta knihy ve virtuálním knihkupectví Amazon.comNejdříve zadáte pouze mandolin jako klíčové slovo. Yahoo zobrazí výsledky vyhledávání ve třech kategoriích, a to v sekci hudební nástroje, nakupování a regionální Yahoo. Dále ukáže odkazy na asi 160 stránek, které se převážně věnují mandolíně jako hudebnímu nástroji. Na prvních několika stránkách rozhodně není odkaz na knihu. Pokud ovšem upravíte zadávaný dotaz na Corelli’s mandolin, tedy Corelliho mandolína, bude hledání úspěšnější. Naleznete přes tisíc odkazů na různé stránky a již v první dvacítce výsledků bude odkaz jak na knihu, tak i na připravovaný film. Zvolíte-li například stránku s úryvkem textu, dozvíte se hned v záhlaví požadovanou informaci - autora knihy, kterým je Louis de Bernieres. Pro srovnání zkuste i jinou centrálu, například Lycos na adrese www.lycos.com. Klíčovým slovem bude opět mandolin a obdržíte přibližně 94 tisíc odkazů na stránky. To je velmi mnoho, ovšem Lycos kromě klasických výsledků hledání zobrazí ještě tipy na knížky, které se zadaným dotazem souvisejí. V našem případě ukáže tip na knihu Mandolína kapitána Corelliho, a když kliknete na odkaz, přesunete se do internetového knihkupectví shop.barnesand noble.com. Kniha je tu zobrazena s obálkou, autorem, stručným popisem a cenou. Opět se podařilo rychle dospět k hledanému údaji - autorovi knihy.

Databázové centrály

Kromě výše uvedených katalogů máte na výběr i jednu databázovou centrálu, určenou především k vyhledávání pomocí klíčových slov. Tou je Altavista na adrese www.altavista.com. Začnete opět vepsáním slova mandolin do pole pro klíčová slova. Altavista má obrovskou databázi stránek, které po zadání dotazu prohledává. Výsledkem je více než 70 tisíc nalezených odkazů. V takovém množství byste se obtížně vyznali, a proto vám pomůže automatická funkce Altavisty na zpřesňování dotazů. Jedna z doporučených variant je slovní spojení Captain Corelli’s Mandolin. Kliknete sem a Altavista zopakuje hledání. Výsledkem je ještě více odkazů než v předchozím případě, protože Altavista zařadí nejdříve stránky, kde se vyskytují všechna slova současně, a pak postupně ty, na nichž je alespoň jedno hledané slovo. Dozvíte se přibližný počet výskytu jednotlivých slov - word count: Corelli’s: about 4000; Mandolin: 73 944; Captain: 1 861 759. A pak mezi prvními uvidíte odkaz na stránku jak o knize, tak o filmu.

Virtuální knihkupectví

Výsledek vyhledávání slova mandolin na centrále Altavista spolu se zpřesňujícími odkazyPosledním tipem, jak rychle najít autora knížky, je nahlédnutí do největšího amerického virtuálního knihkupectví Amazon na adrese www.amazon.com. V nabídce jsou nejen knihy, ale také hudební nosiče, DVD apod. V kategorii Books budete hledat knihu Corelli’s Mandolin. Zadáte do políčka název a zjistíte, že knížku mají a že si ji můžete objednat. Na její kartě se dočtete i požadované jméno autora. Cest k vyhledání podobné informace může být celá řada, vždy byste se měli nejdříve zamyslet nad tou nejkratší.

Nejnavštěvovanější stránky

Na závěr uvádíme ještě dva tipy na žebříčky nejnavštěvovanějších stránek na internetu. Sto nejsledovanějších internetových adres, seřazených podle různých kritérií, naleznete na adrese www.hot100.com, každou hodinu aktualizovaný žebříček s hodnocením stránek podle názorů uživatelů si lze prohlédnout na adrese www.web100.com. Seznamy nejnavštěvovanějších internetových stránek mohou být inspirací při objevování nových možností internetu.