Na kolečkách

Sdílej
 
NOVĚ NA SILNICÍCH

Nově na silnicíchMnohé obce v poslední době zřizují malá cvičiště s rampami a plošinami pro jezdce na kolečkových bruslích, skateboardech a na malých skládacích koloběžkách. Snaží se tak vymezit místa, kde si kolečkáři mohou pěkně zadovádět, aniž by někomu překáželi. Pro chodce tito jezdci znamenají značné nebezpečí.

CHODCI MAJÍ PŘEDNOST

Na rampě či na vyhrazených místech mohou kolečkáři řádit, jak se jim zlíbí. Na chodníku či na cestě v parku pro ně však platí jedno důležité pravidlo - jezdci na kolečkových bruslích, na skateboardu nebo na malé koloběžce nesmějí v žádném případě ohrozit ostatní chodce, - musejí se jim včas vyhnout. Chodec má vždy přednost! Proto je nutno jezdit raději pomalu.

Kolečkoví chodci

S jezdci na malých kolečkách se často setkáváme i na chodnících. Většinou jim ani nic jiného nezbývá, chtějí-li se dostat do míst, kde si mohou zajezdit. Jsou samozřejmě rychlejší než obyčejní chodci, ale patří také do jejich kategorie. Podle nového zákona musejí po chodníku jezdit vpravo a na silnici při levém okraji vozovky nebo lépe po levé krajnici, a to nanejvýš dva vedle sebe, raději však po jednom, tedy za sebou. Zkrátka, i pro tyto jezdce platí stejná pravidla jako pro normální chodce. Stejně tak pro ně platí i nová pravidla pro přecházení. To znamená, že přecházet či přejíždět vozovku je možno jen na místech k tomu určených (podchody, nadchody, křižovatky řízené světelnými signály nebo vyznačené přechody pro chodce). Chodci, a tedy i všichni ti, kdo se pohybují na jakýchkoliv malých kolečkách, nesmějí přecházet vozovku do vzdálenosti padesáti metrů od těchto míst.

Autor

Připravil BESIP ve spolupráci s Delta racing teamem a ÚAMK