Můj WEB 15

Sdílej
 
VŠE O ZDRAVÍ NA INTERNETU

Můj WEBŘíká se, že je lepší dnes myslet na své zdraví než si zítra udělat čas na nemoc. V dnešním díle se podíváme na to, jak se na internetu orientovat v lécích či léčebných metodách, co můžete udělat pro svoji zdravou výživu nebo kde je nejbližší lékárna s nočním provozem. Na rozsáhlém serveru Remedia MedNet - www.mednet.cz jsou sekce pro širokou veřejnost i pro odborníky. V části věnované pacientům je popsáno fungování lidského těla, jsou zde vysvětleny různé nemoci včetně prevence a léčby. Jiná kapitola se věnuje návykovým látkám. Samostatnou součástí je portál Medicína.cz - www.medicina.cz. Zde je obsáhlý lékařský slovník, obsahující převážně latinské pojmy z medicínské praxe. Kromě slovníku můžete využít vyhledávání v seznamu léků, které jsou na českém trhu (leky.medicina.cz).

Až do domu

Server Doktorka.cz s řadou zajímavostí a článků o zdravíK zubaři chodí většina lidí nerada. Těmto nepříjemným návštěvám se můžete vyhnout, pokud budete o svoje zuby vzorně pečovat. Inspiraci lze najít i na internetu - pro všechny jsou stránky www.zuby.cz, pro děti www.zdravezuby.cz. Nezapomeňte na zdravou výživu, třeba na stránkách www.vegetarian.cz. Pokud potřebujete efektivně a přitom nenásilně zhubnout, je dobré se poradit s odborníky na serverech www.obezita.cz nebo www.nadvaha.cz. S výživou souvisí i různé alternativní způsoby životosprávy a léčení zejména civilizačních chorob. Inspirovat se lze na adresách www.homeopatie.cz, www.ayurveda.cz nebo www.pharmacia.cz/alternat. Kromě uvedených okruhů jsou na internetu ještě úzce specializované stránky, které také souvisí s oblastí zdravotnictví, například www.cocky.cz - server o kontaktních čočkách - nebo www.vodo pad.cz - stránky nejen o psychiatrii.

K nejbližšímu lékaři

Abychom nezapomněli na stránky jednotlivých lékařů, především těch, kteří provozují soukromou praxi. Odkazy na jejich stránky vám poskytne každá vyhledávací centrála. Užitečné informace podávají prezentace záchranných služeb, například Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy - www.zzshmp.cz - nebo oficiální stránky českých záchranných služeb na www.zzscr.cz. Téma zdraví a zdravotnictví na internetu dnes zakončíme nemocí - chřipkou. Adresa www.echripka.cz je vyhrazena příznakům, léčbě i výskytu tohoto onemocnění v České republice.

Virtuální doktorka

Lékárnické stránky ApatykářDalším podobně souhrnným serverem je www.doktorka.cz. Na těchto stránkách převažují články na zajímavá a aktuální témata, například léčebné účinky jablka či úvaha o lidské auře. V rejstříku nemocí si pravděpodobně každý vybere tu, o které se bude chtít dozvědět více. Nechybějí odkazy věnované hubnutí, kosmetice nebo zdravému pohybu. Doktorka.cz také doporučuje knížky o zdraví, přináší zajímavé recepty a poskytuje prostor pro diskuse. Odbornější zdravotnický informační server najdete na adrese www.zdrav.cz. Ten obsahuje zejména obecné informace, aktuální zprávy, krizové linky a pomoc pracovníkům ve zdravotnictví. Podobně jsou zaměřeny stránky na adrese leky.medical.cz, opět jde o zdravotnický server zahrnující odkazy na volná místa, vzdělávání, odborné časopisy či ošetřovatelství.

Lékárny

Dalším tématem stránek jsou lékárny a léky. Dobrým tipem je Lékárna2000 na adrese www.leky.cz. Zde můžete procházet seznamy vitaminů, minerálů a léčivých rostlin nebo vyhledávat doporučené léky k mnoha nemocem. Databáze obsahuje léčiva, látky i výrobce léků. Další zajímavostí jsou odkazy na různé české i zahraniční zdravotnické organizace a asociace. Českým lékárnám, odbornému poradenství, bylinkám a dalším seriózním informacím se věnuje server Apatykář - www.apatykar.cz. Pod odkazem iLékárny je seznam lékáren, které mají své webovské prezentace. Stále aktuálním problémem je očkování. Na adrese www.vakciny.tnet.cz jsou důležité i praktické informace především pro rodiče, například principy očkování, povinná i doporučená očkování a adresy středisek, kde je možné se nechat očkovat.