Počmág radí

Sdílej
 

Kresby Lukáš FibrichV knize Windows 95 prakticky jsem se dočetl v kapitole Jak instalovat na holý počítač: "V průběhu instalace požádá instalační program o vložení první instalační diskety některého z produktů fy Microsoft, které lze upgradovat - v podstatě se jedná o některá Windows 3.x." Znamená to tedy, že pokud si koupím nový, větší disk a vyměním ho za starý disk v počítači a nainstaluji na nový disk Win 95, které jsem dostal k počítači (jde o CD-ROM, byly již nainstalované), budu muset v průběhu instalace vložit do disketové mechaniky nějakou první instalační disketu, kterou vůbec nemám? Nebo pokud si naformátuji starý disk, nabootuji systém z bootovací diskety a začnu instalovat Win 95, tak to po mně bude chtít nějakou disketu? Zajímá mě tedy, jak je to s tou instalací na holý počítač, při výměně starého disku za nový a při formátování starého disku. Děkuji za vyřízení. Radek Bartuška, České Budějovice Ahoj Radku, informace, kterou sis přečetl v knize, je správná, ale pouze pro případ, že máš instalační CD Windows 95 Upgrade (povýšení) ze starší verze Windows (např. Windows 3.1). V takovém případě si opravdu instalace žádá první originální instalační disketu předcházející verze Windows pro ověření legálnosti instalace. Pokud jsi dostal instalační CD spolu s novým počítačem, byla ti dodána tzv. OEM verze, což znamená plná verze (ne upgrade), určená pouze k prodeji s novým počítačem, a tudíž po tobě nebude žádnou disketu chtít. Takže máš pravdu, že stačí nastartovat počítač z bootovací diskety (pozor, abys na ní měl ovladač pro CD mechaniku), zformátovat nový harddisk a spustit instalaci Windows 95.


Kresby Lukáš FibrichMám Pentium 150 Mhz 16 MB RAM. Po přeinstalování Windows 95 a nastavení grafické karty na 256 barev šel počítač stále v 16 barvách. Po nastavení 16 nebo 32 bitových barev šly Windows v pořádku, ale hry ve 256 barvách jdou stále v 16. Poraď mi prosím, co s tím mám dělat. Lubomír Šebesta, Kaplice Ahoj Luboši, bohužel jsi mi nenapsal, jaký typ videokarty máš v počítači. Příznaky, které jsi mi ale popsal, nasvědčují tomu, že bude nějaký problém s ovladačem grafické karty. Doporučuji Ti přeinstalovat ovladač z diskety či CD, které bys měl dostat od prodejce či výrobce k počítači. Pokud nemáš ovladač k dispozici, nezbude než si jej stáhnout z internetu ze stránek výrobce videokarty.
Ahoj Počmágu, Jako váš předplatitel jsem dostal hru s Lunetiky. Je docela dobrá, ale když ji moje sestra chtěla hrát znovu od začátku, tak to nijak nešlo. Nevíš jak zařídit, aby mohla hrát znovu? Honza, Plzeň Hra Milk Trip Lunetic zapisuje informace o dosažené pozici do registrů Windows (v nich je uložena většina nastavení systému). Pokud chceš začít hrát znovu od začátku, musíš "lunetikovskou" položku z registrů vymazat. Do položky spustit (v nabídce Start) napiš REGEDIT a potvrď OK (tím spustíš editor registrů). Nyní v pořadí: HKEY_CURRENT_USERSoftwareBlack on White Software rozbaluj seznam položek v levém sloupci (jako v Průzkumníku). A položku (klíč) Black on White Software smaž klávesou Delete. POZOR - smaž pouze tuto položku (a vše, co obsahuje), nic jiného! V případě, že bys odstranil nějakou jinou, mohly by Windows přestat fungovat.
Své dotazy posílejte na adresu redakce nebo na e-mail pocmag@iabc.cz.