Velikonoční závěs

Sdílej
 
Udělejte svým blízkým radost a vyrobte jim netradiční velikonoční výzdobu. Můžete použít naše šablony (zvětšené na 200 %), nebo se jimi jen nechte inspirovat.

Potřebujete

Foto a kresby autorka25 dkg moduritu, kuchyňský nůž nebo modelovací špachtli, anilínové barvy, háčky na ozdoby ke stromečku, malovaná vajíčka a proutí na závěs.

Výroba závěsu

Nejdříve vyrobte závěs. Ten náš má tvar domečku. Je vysoký 72 cm a široký 24 cm. Vyrobili jsme jej z rovných proutků, svázaných k sobě provázkem. Konstrukce musí být pevná, protože až na ni pověsíte figurky z moduritu, domeček by se vám mohl rozpadnout. Konstrukcí domku můžete ještě proplést proutky psího vína.

Modelování

Modurit po vyndání z krabičky propracujte v prstech, hmota změkne. Je-li naopak moc měkká, dejte ji na čtvrt hodiny do ledničky. Jestliže se vám lepí na prsty, navlhčete si je. Modelujte na podložce potažené igelitem. Válečkem na nudle vyválejte placku silnou asi půl centimetru. Váleček nejprve namočte, aby se modurit nelepil. Podle obrázků si měkkou tužkou překreslete na pauzovací papír jednotlivé šablony. Pak stačí jen kresbu na modurit obtisknout. Placku dejte na chvíli do ledničky, protože na vyřezávání je lepší mít modurit tvrdší. Postavičku vyřežte a domodelujte. Nezapomeňte na malé dírky na zavěšení.

Úprava

Figurky dejte na plech s pečícím papírem. Troubu zahřejte na 90 až 110 oC a pečte asi 15 minut. Pozor ať je nepřipálíte! Po vychladnutí můžete postavičky ještě maličko opracovat, třeba malým pilníkem. Anilínové barvy jsou zářivé a velice intenzivní vodovky. My jsme se snažili jejich intenzitu trošku utlumit, protože výrazné barvy by třeba velikonočnímu zajíci vůbec neslušely. Barva se dá dobře smýt vodou, takže jestli něco pokazíte, můžete to jednoduše opravit. Nejdřív celou postavičku přetřete hnědou barvou a když zaschne ve vrypech, setřete zbytek vlhkým hadříkem. Pak plochu znovu přetřete požadovanou barvou. Jestliže potřebujete barvu čistou, například modré tričko u zajíce, nenatírejte ho hnědou, ale jen modrou. Po zaschnutí celou postavu přestříkejte bezbarvým lakem. Zvířátka s malovanými vajíčky připevněte k závěsu pomocí háčků na vánoční stromeček. Foto a kresby autorka Foto a kresby autorka Foto a kresby autorka Foto a kresby autorka