Heslo pro Windows XP

Sdílej
 
Náš svět je stále více závislý na výpočetní technice, důležitost software se zvyšuje a válka mezi jeho výrobci a počítačovými piráty nabývá stále větších rozměrů. Nejdůležitějším programovým vybavením každého počítače je operační systém a hned po něm nějaký kancelářský balík. Není tedy divu, že jsou tyto produkty nejčastěji kradeným počítačovým zbožím.

Softwaroví loupežníci

Nejpoužívanější zástupce obou skupin - operační systém Windows a kancelářský balík Office - vyrábí Microsoft. A právě proto, že tyto programy jsou celosvětově nejrozšířenějšími a tím i nejvíce nelegálně kopírovanými aplikacemi, rozhodla se tato firma ke kroku, který musela jednou udělat. Budete-li totiž chtít bez problémů používat nová Windows XP (slučující dohromady větve 2000 a Milenium), Office XP a některé další programy (XP je zkratka experience - což znamená zkušenost či zážitek), budete muset při jejich instalaci kontaktovat Microsoft a získat od něj zvláštní spouštěcí číslo.

Jak to funguje

Princip této zatím asi nejúčinnější ochrany softwaru v dějinách počítačů (nepočítáme-li různé poměrně nepraktické hardwarové klíče) je poměrně jednoduchý. Každý ze zabezpečených programů bude mít své registrační číslo - jeho zadáním však software nezprovozníte, pouze nastartujete instalační proces. Dalším krokem bude zvolení způsobu registrace (bude možné si vybrat mezi internetem a telefonem). Následně instalátor prozkoumá hardware počítače, přičemž z částí sériových čísel některých komponentů a z velikosti pevných disků a RAM vytvoří další číslo, které zkombinuje s registračním číslem. Výsledek tohoto spojení buď rovnou odešle do centrální databáze v USA (při registraci po internetu), nebo vypíše na obrazovku (při registraci po telefonu). Lidé využívající internetový způsob se o průběh instalace od chvíle zadání registračního čísla nestarají, při využití telefonu bude nutné zavolat na určené telefonní číslo, nahlásit kód svojí země a číslo vytvořené instalátorem. V databázi bude ověřeno, zda někdo neinstaloval tuto verzi programu na jiný počítač (a pokud ano, tak před jakou dobou), a bude-li vše v pořádku, odejde zpět k uživateli číslo, které instalovaný program zprovozní (při telefonní instalaci je uslyšíte a posléze zapíšete do připravených okének, při instalaci po internetu proběhne vše automaticky). V případě, že programy nezaregistrujete ve stanoveném limitu (u Windows XP je to 30 dní a u Office XP 51 spuštění programu), bude výrazně omezena jejich funkčnost (u Windows nebude možné přihlásit se do sytému, u Office nepůjdou vytvářet a ukládat soubory). graf1. Zadání registračního čísla a vytvoření instalačního čísla z registračního čísla + z čísla vytvořeného z hardware počítače 2. Zvolení způsobu registrace (telefon nebo internet) 3. Internet - od této chvíle vše probíhá automaticky 3. Telefon - spojení s operátorem a zadání instalačního čísla 4. Příjem instalačního čísla a jeho ověření (kontrola počtu instalací) v databázi 5. Potvrzení instalačního čísla a odeslání spouštěcího čísla 6. Přijetí spouštěcího čísla (při telefonní instalaci je nutné jej zadat ručně, při instalaci po internetu je přijato automaticky) 7. Zprovoznění aplikace operace prováděné v počítači uživateleoperace prováděné v počítači uživatele
operace prováděné v databázi Microsoftuoperace prováděné v databázi Microsoftu

Více instalací

Vzhledem k tomu, že programy budou při každém spuštění kontrolovat hardware počítače, bude jejich funkčnost závislá na jeho konfiguraci. Pokud ve svém computeru s nainstalovanými (a zaregistrovanými) programy vyměníte jen některé díly, nebudete muset registrovat software znovu - vyměníte-li ale všechno (nebo valnou většinu), nezbude vám nic jiného než si celou proceduru zopakovat. Nebudete-li ale takto zásadní změny dělat každý měsíc, měli byste bez problémů obdržet nové číslo. V případě, že se v krátkých časových intervalech pokusíte instalovat jednu verzi programu na různé počítače, nové instalační číslo nedostanete a budete muset nejprve dokázat, že opravdu takto rychle měníte hardware. Systémy ochrany před nelegálním kopírováním tedy postoupily na další úroveň, uvidíme, jestli (nebo spíše na jak dlouho) obstojí před vytrvale útočícími piráty.