Můj WEB 16

Sdílej
 
CESTOVÁNÍ

Můj WEB 16Internet může být užitečný jak při cestě přes město, tak při plánování prázdninové cesty po světě.

Jízdní řády

Pražské jízdní řády, trasy linek a vyhledání nejlepšího spojení najdete na stránkách Dopravního podniku www.dp-praha.cz. V Teplicích se obraťte na stránky www.dptepli ce.cz, v Brně na www.dpmb.cz. Potřebujete-li zjistit spojení po České republice, využijte vyhledávání v jízdních řádech autobusů a vlaků na adrese www.jizdnirady.cz nebo www.vlak.cz, kde lze najít spoje nejen vlakové a autobusové, ale také některé linky městské dopravy vybraných měst. Na adrese www.europrail.net se podívejte na evropské vlakové spoje. Kromě zjištění spoje a ceny je zde možné si také on-line objednat jízdenku.

Letecky

CESTOVÁNÍVětšina velkých leteckých společností má na internetu své stránky, jejichž prostřednictvím lze zjistit odlety, ověřit ceny a provádět on-line rezervace. Například American Airlines - www.im.aa.com, Delta - www.delta.com, British Midland - www.britishmidland.co.uk. Naši leteckou společnost ČSA, která již létá do více než 30 zemí světa, najdete na adrese www.csa.cz. Kromě letových informací nabízí většina společností široký výběr hotelů a dalších služeb, takže je možné z jedné internetové adresy naplánovat celý pobyt ve vybrané zemi, včetně taxi z letiště do hotelu.

Mapy

Pokud se vydáváte na cesty, určitě potřebujete znát místa, kam přijíždíte. Internetové mapy jsou interaktivní a umějí vyhledávat podle zadaných klíčových slov - ulic, měst, států, oblastí nebo geografických zajímavostí. Na českém internetu najdete www.mapy.cz a mapy.atlas.cz. Mapy.cz obsahují podrobné mapy několika velkých měst a náhledovou mapu České republiky. Podrobnější jsou mapy na centrále Atlas, kde vznikl tzv. mapový portál se dvěma sty plány měst s vyhledáváním ulic a dalších informací. Kromě toho je zde i mapa České republiky od měřítka 1:100 000. Ve světě patří k nejpoužívanějším systémům vyhledávání v mapách a automapách www.mapquest.com. Pokud byste si chtěli prohlédnout celou Zemi ze satelitu, včetně řady uměleckých památek a zajímavých přírodních útvarů, zvolte terraserver.microsoft.com.

Průvodci

Vstupní stránka internetové verze průvodce Lonely PlanetCestujete-li do neznámých zemí, určitě se hodí nahlédnout do průvodce. Vedle klasických tištěných průvodců, které si lze koupit v každém internetovém knihkupectví, se můžete rozhodnout pro průvodce na internetu. Z těch českých je to například www.dobrodruh.cz nebo www.bedekr.cz. Oba dávají dobré tipy na dobrodružné cesty - první je pro odvážnější, druhý pro méně zkušené cestovatele. Ze zahraničních průvodců je nejznámější Lonely Planet - www.lonelyplanet.com. Jakékoliv místo na světě, místní zajímavosti, kulinářské speciality, internetové kavárny nebo železnice - všechno tu najdete. Další užitečné stránky jsou například: www.trip.com, www.uktravel.com/index.asp - pomocník při objevování Velké Británie, www.paris-tourism.com/map - průvodce Paříží, www.virtualtourist.com, www.citicruiser.com, www.net-cities.com/index-Czech.html - poslední odkaz vám nabídne virtuální procházku některou ze známých metropolí.

Pojištění

Pohled na stránky ČSA K cestování neodmyslitelně patří pojištění, aby vám někdo pomohl, pokud byste dostali do potíží. Na to byste měli myslet, ještě než vyrazíte. Navštivte stránky pojišťoven: Allianz - www.insurance.cz, Česko-rakouské pojišťovny - www.crp.cz, Evropské cestovní pojišťovny - www.ecp.cz nebo třeba Generali - www.generali.cz.

Cestovky

Nakonec něco pro ty, kteří se raději svěří některé z cestovních kanceláří. Na internetu na každé vyhledávací centrále narazíte na dlouhý seznam cestovních kanceláři s lákavými nabídkami. K těm nejspolehlivějším nesporně patří Fischer - www.fischer.cz, Čedok - www.cedok.cz nebo Český klub cestovatelů - www.aaaplus.cz. Hodně štěstí na cestách vám přeje

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor Kresby Lukáš Fibrich