Vlastní mrkvička

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Vlastní mrkvičkaMrkev obecná je jedním z nejčastěji pěstovaných druhů kořenové zeleniny. Je ale zajímavé, že ne všude má onu charakteristickou oranžovočervenou barvu. V Indii se například pěstuje mrkev i s fialovými kořeny a v některých jiných asijských oblastech dokonce mrkev bělavá. Neobsahuje totiž známou červenou barvu - karoten, látku, v níž je nejen tzv. provitamin A, ale také vysoký obsah dalších vitaminů - B1, B2 PP - a další složky, jež významně přispívají našemu zdraví.

Jak na to

Pěstování mrkve není obtížné. Vysévá se obvykle v březnu přímo na záhon do řádků vzdálených 20 cm od sebe. K výsevu si na záhonu vytvořte mělké, nejvýše centimetr hluboké rýžky, jež po výsevu přitlačíte prkénkem. Protože mrkev vzchází dlouho, vyplatí se k ní velmi řídký výsev ředkviček, které vzejdou naopak brzy a označí oseté mrkvové řádky, abychom je při pletí nepoškodili. Mrkev je nutné jednotit (rané odrůdy asi na pět cm, pozdní na sedm až 10 cm od sebe), průběžně okopávat a zalévat. Jakmile začnou kořeny tloustnout, musíte omezit zálivku, neboť nadměrným vlhkem praskají. Podobně jako mrkev se pěstuje petržel kořenová, sklízí se ale později.

Mrkvičku denně

Vlastní mrkvičkaRané odrůdy - tzv. karotky - mají ztlustlé kořeny (vlastní mrkev) kratší a sklízejí se během léta až podzimu podle potřeby. Abyste měli čerstvou karotku skutečně "denně" na stole, vysévejte ji po částech, s odstupem asi dvou týdnů.

Zásoby na zimu

Karotka se k dlouhodobému skladování nehodí (snadno se kazí), z tohoto důvodu se pěstují i trvanlivější pozdní odrůdy mrkve. Při jejich sklizni se nať z kořenů neodřezává, ale odkroutí tak, aby na nich zbyly malé středové lístky, čímž se zamezí vysychání kořenů.

Mrkev je nejen zdravá, ale i chutná

Mrkev je chutná na mnoho způsobů. Kromě běžných vařených pokrmů a salátů ji můžete konzumovat syrovou, např. k chlebu s máslem. Velmi si pochutnáte na salátu z nastrouhané mrkve pokapané citronem. Chutné je též mrkvové mléko. Připravíte ho z kousků očištěných nakrájených kořenů, které v mixéru zalijete mlékem, přidáte jednu až dvě lžičky medu a pak asi minutu až dvě mixujete.

Pozor!

Vlastní mrkvičkaMrkev má sice ráda hodně slunce a humózní půdu, ale hnojení čerstvým chlévským hnojem nesnáší.