Grumman A-6E TRAM Intruder

Sdílej
 

Grumman A-6 Intruder byl vyvinut pro americké námořnictvo tak, aby byl schopen bojových operací za každého počasí. První sériové stroje s označením A-6A byly US Navy předány v roce 1963, o dva roky později zasáhly do válečného střetnutí ve Vietnamu. Po verzi A následovaly modernizované B, C a D, přičemž významnější modernizace se dostalo verzím A-6E a A-6E TRAM (Target Recognition Attac Multisensor). Verze E byly vybaveny avionikou s novým navigačním radarem, počítačově řízeným útočným systémem a ovládací jednotkou zbraňových systémů. Verze E TRAM byla navíc vylepšena elektrooptickým systémem s laserovým zaměřováním a zařízením k automatickému přistání na letadlové lodi. S plastikovými modely posledně jmenovaných dvou verzí intruderu vás dnes chceme seznámit.

Plastikové modely

A-6E/6E TRAM Intruder (1:48) Vidíte, že model Intruderu A-6E postavený ze stavebnice  Monogram, vypadá skutečně dobře Měřítko: 1:48 Počet dílů: 202 Rozpětí: 340 mm Výrobce: Monogram Obtížnost stavby: l l l l l l Jedná se o "čtvrtkovou" stavebnici plastikového modelu tradičně vysoké úrovně, typické pro americkou firmu Monogram. Za absolutně špičkovou jsme ji ale mohli považovat před nějakými deseti lety. Stavebnice nepostrádá značný počet dílů (samozřejmě bez otřepů), které jsou dobře sestavitelné a na jejichž povrchu se nachází neuvěřitelné množství detailů, ale vše je provedeno v takzvaném pozitivním rytí. To znamená, že rozhraní krytů či panelů vystupuje nad povrch modelu. To samo o sobě není na závadu, problémem se však stává v okamžiku, kdy je z nejrůznějších důvodů potřeba tu či onu část povrchu upravit. Na druhou stranu je ale třeba zdůraznit členitost kokpitu, propracovanost podvozkových šachet, podvozkových noh, vnitřních ploch brzdicích štítů nebo například skutečnost, že v některých stavebnicích se nacházejí dva různé překryty - klasický čirý a v provedení kouřových skel. Díly i obtiskový arch umožňují postavit model Intruderu A-6E nebo jeho provedení TRAM.


A-6E TRAM Intruder (1:72) Grumman A-6E TRAM Intruder Měřítko: 1:72 Počet dílů: 111 Rozpětí: 225 mm Výrobce: Revell Obtížnost stavby: l l l l l l Totéž, co jsme řekli o "čtvrtkovém" intruderu, bychom mohli opakovat při popisu "dvaasedmdesátiny", s tím rozdílem, že tato stavebnice k současné světové špičce rozhodně patří. Přispívá k tomu nejen jemné negativní rytí a dobře propracované interiéry, ale také skutečnost, že model lze postavit s rozloženým nebo sklopeným křídlem. V druhém případě je iluze palubního letounu dokonalá. Stejně jako u modelu v měřítku 1:48 lze i v tomto případě postavit kabinu s odklopeným překrytem, takže je dobře vidět do kokpitu. Ten má, vedle dvou vystřelovacích sedadel umístěných vedle sebe, propracovanou palubní desku s velkoplošnými displeji i boční panely. U přístrojové desky výrobce počítá s použitím obtisků, ale lepší by bylo využít "lepty". Obtiskový arch umožňuje stavbu modelu středoplošníku A-6E TRAM, jehož vzor slouží na letadlové lodi U. S. S. Independence, nebo modelu stroje stejné verze od MAG-14 se základnou v Bahrajnu.