Vidět a být viděn

Sdílej
 
Pro bezpečnou jízdu automobilistů i cyklistů je velmi důležité dodržovat zásadu "vidět a být viděn".

Jak dobře vidíte při jízdě na kole, je samozřejmě závislé na celkové viditelnosti, tzn. na denní době, ročním období, počasí apod. Je-li viditelnost snížená, jste povinni na kole rozsvítit světla - přední bílé a zadní červené. Velice dobré jsou i zadní červené blikačky připevněné na rámu, blatníku či přímo na cyklistovi. Ty kolo zezadu výrazně zviditelňují. To platí po celý rok - v zimě i v létě. Vidět a být viděnPro vlastní bezpečnost mívají cyklisté na jízdních kolech ještě řadu dalších doplňků - oranžové odrazky na obou stranách pedálů a ve výpletu kol, bílou odrazku vpředu a červenou vzadu. Cyklista je tak pro řidiče automobilů a motorek dobře vidět ze všech stran.

V zimě sviťte

Novinkou roku 2001 je pravidlo o svícení i za nesnížené viditelnosti. V době zimního času (zpravidla listopad až březen) musí mít každé vozidlo za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla. Pro cyklistu to znamená, že v tomto období musí při jízdě vždy zapnout osvětlení, i když svítí sluníčko. A aby dobře plnily svou funkci, musejí být všechny odrazky i světla na kole čisté.

Nevystavujte se nebezpečí

Kolo nevybavené světly a odrazkami je sebevražedným nástrojem. Nikdy totiž nemůžete předem stoprocentně vědět, zda dorazíte k cíli své cesty ještě za světla, zda vás nepřekvapí déšť nebo mlha. Horská kola, která nejsou v tomto směru dostatečně vybavená, se hodí pouze pro jízdu v terénu, nikoliv na silnicích. Pro sportovní koloběžkáře platí stejná pravidla jako pro cyklisty. I oni, chtějí-li do provozu, musejí mít koloběžku vybavenou světly a v zimním období svítit.

Autor

Připravil BESIP ve spolupráci s Delta racing teamem a ÚAMK