Crimson Skies

Sdílej
 
CO SE HRAJE

Třicátá léta dvacátého století. Spojené státy jsou rozdrobeny na mnoho malých státečků. Veškerá doprava se přesunula do vzduchu a oblaka křižují obrovské zepelíny. Je to ráj vzdušných pirátů, létajících na nejlepších strojích té doby. Na strojích, které v žádné odborné knize nenajdete. Crimson Skies se odehrávají v alternativní minulosti, ocitáte se v roli Nathana Zacharyho - piráta gentlemana, kterému děkovné dopisy píší i kapitáni jím přepadených vzducholodí. Vaším domovem i letištěm je Pandora - zepelín, z něhož startujete ke všem misím a kam se po jejich splnění vracíte. Stroje, na nichž létáte, se kromě případné havárie v podstatě nikdy nedostanou na zem.

Báječné létající stroje

CO SE HRAJEA nejsou to ledajaké stroje. Některá letadla mají kachní konstrukci (s křídly vzadu) a ta ostatní si se svými kachními kolegy v originalitě příliš nezadají (v hangáru najdete i bojový vírník). Všechny letouny bez výjimky mají skvělé letové vlastnosti. Některé jsou sice kapku pomalejší nebo hůře manévrují, u žádného ovšem nehrozí, že se s ním dostanete do vývrtky ani že mu utrhnete křídla. Nejste ale odkázáni jen na letadla získaná během své pirátské kariéry. Jakmile máte alespoň jeden letoun daného typu, můžete jej začít upravovat - vyměnit motory, kulomety, závěsy pro rakety, pancéřování i barvy a znaky. Jediným omezením je hmotnost stroje, která nesmí přesáhnout povolenou mez (nepříjemné je jen, že hotové letadlo již nelze upravovat a musíte si vždy postavit nové).

Souboje v oblacích i u země

Když už máte letoun hotový, můžete vyrazit do boje. Budete útočit na jiná letadla, pozemní cíle, stanete se účastníky přepadení tankeru, souboje dvou zepelínů i nebezpečných závodů v Hollywoodu. Zvládnete také specialitu pilotů Crimson Skies - vyzvednutí člověka za letu z jedoucího vlaku nebo auta. Bojujete proti všem - Angličanům, Sovětům, leteckým jednotkám států vzniklých z USA i ostatním pirátům, musíte se s nimi ale vypořádat se ctí a elegancí. Celou hrou se vine příběh jak vystřižený z dobrodružných filmů třicátých let. Na "originálních" černobílých záběrech vidíte létat a padat vzducholodě, letadla i své přátele a nepřátele. Vše doplňuje deník Nathana Zacharyho (tedy vás), plný výstřižků z novin, telegramů, fotografií i dopisů vztahujících se k jednotlivým misím. CO SE HRAJE CO SE HRAJE

Šťastný let

CO SE HRAJETechnické zpracování hry je perfektní, nižší výkon počítače se paradoxně více projeví v menu než při samotném létání. Grafika a především jednotlivé vzdušné stroje jsou opravdu povedené, stejně tak i zvuky. Trochu zvláštní je obtížnost jednotlivých misí, která nestoupá podle toho, jak jste ve hře daleko. Občas totiž narazíte na úkol, jenž svou náročností značně vybočuje z řady poměrně snadno zvládnutelných letů (v případě, že jste hodně neúspěšní, můžete ale misi přeskočit). Crimson Skies jsou bezesporu jednou z nejlepších her vůbec, a pokud si dáte souboj ve více hráčích, zjistíte, že od dob Terminal Velocity žádná stejně zábavná akční letecká hra nevznikla.

Cheaty

Ke zpřístupnění všech misí klikněte levým (nebude-li to fungovat, zkuste pravé) tlačítkem myši na mikrofon v levé části obrazovky kariéry (té s výhledem do hangáru) a napište idaho. Pokud provedete tuto operaci správně, objeví se v pravé horní části obrazovky menu s nabídkou misí.