Můj WEB 17

Sdílej
 
Automobily na internetu - nákupy, testy, sport, zajímavosti

Můj WEB 17Dnes se podíváme na automobily. Chtějí-li si vaši rodiče koupit nový či ojetý vůz, můžete jim s výběrem prostřednictvím internetu pomoci. Začneme firemními stránkami výrobců. Škodu můžete navštívit na adrese www.skoda-auto.cz. Na rozsáhlém serveru si prohlédnete nejen všechny současné modely škodovek, ale také virtuální muzeum starších aut. Zajímavou službou je možnost sestavit si vlastní vůz. Postupně lze projít nastavením jednotlivých součástí auta a celé auto si podle svého přání poskládat z nabízených variant, včetně barvy karoserie, motoru, pohonu, paliva, světel, kol či výbavy. Pokud byste neměli peníze na koupi nového vozu, nahlédněte do nabídky ojetých aut, třeba někdo nabízí takové auto, které vám bude vyhovovat. V databázi se vyhledává podle ceny nebo značky auta.

Světové automobilky

Můj WEB 17Prezentaci na internetu má dnes téměř každá značka, obvykle naleznete jak stránky nadnárodního koncernu s adresou v doméně .com, tak místního prodejce s nabídkou v doméně .cz, např. www.ford.com a www.ford.cz. Na první adrese je představena celá společnost Ford Motor Company, na dru-hé nabídka českého dealera automobilů značky Ford. Z dalších zajímavých stránek můžeme nahlédnout na: www.peugeot.cz, www.volkswagen.cz, www.renault.cz, www.audi.cz, www.porsche.cz, www.tatra.cz atd. Za zhlédnutí stojí stránky www.mercedes-benz.com, www.jaguar.com nebo www.ferra ri.com. Stejně jako octavii si můžete sestavit vlastní jaguar z nabízených součástí a hned uvidíte, kolik by takové krásné auto stálo.

Sportovní vozy

Pohled na stránky AudiJedním ze světově nejznámějších závodů je Paříž - Dakar. Internetovou adresu stránek odhadnete snadno - www.dakar.cz. Naleznete zde historii závodu, dvoranu slávy, novinky, články o minulém ročníku i zajímavosti z přípravy na ročník nadcházející. Server zaměřený plně na rallye má adresu www.rallysport.cz a zahrnuje především údaje z mistrovství ČR, evropské výsledkové tabulky a prezentace jednotlivých týmů. Dáváte-li přednost ještě rychlejším autům, podívejte se na stránky formule 1 - například na www.f1racing.cz. Je tu kalendář šampionátu, historické výsledky, přehledy týmů i aktuální informace. První českou nadějí ve světě formule je Tomáš Enge, v současné době jezdec formule 3000 a testovací jezdec F 1. Jeho dosavadní výsledky, kariéra, profil a fotografie jsou na www.tomasenge.cz. Další skupinou sportovních stránek jsou auta do terénu. Testy, představení různých modelů off roadů, soutěže, reportáže ze světa 4x4 a další zajímavosti najdete na stránkách www.offroad.cz nebo www.autoplus-magazin.cz. Něco více o závodních tahačích (trucks) se dozvíte na www.renault-frankie.cz. Jsou to především stránky týmu Renault, ale uvádějí také kompletní výsledky ME tahačů včetně českých úspěchů.

Obecně

Článek na serveru Auto.czKromě konkrétních stránek můžete získávat informace ze všeobecných serverů o automobilech, například www.auto.cz nebo www.periskop.cz/autoperiskop. V obou případech se setkáte s motoristickými novinkami, katalogem značek i typů, testy či crashtesty. Můžete nahlédnout do galerie veteránů nebo si stáhnout elektronický plakát. Internetová prezentace www.autosalon.cz je zaměřena na veletržní informace a zpravodajství, nechybí galerie vystavovaných modelů. Inzertní servery na ojetá auta najdete např. na www.autohandl.cz, www.bazar.cz nebo www.annonce.cz. A nakonec něco pro ty, kteří propadli kouzlu trabantů: trabi.wz.cz.

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor Kresby Lukáš Fibrich