Oživlá mumie

Sdílej
 

Nápad na oživení mumie vznikl na redakční radě vystřihovánek v době, kdy jsme připravovali plán na tento rok a kdy mezi jinými tématy čísla zaznělo slovo MUMIE. Oživlá mumieJá jsem propadl jejímu "kouzlu" už o Vánocích, kdy jsem pod stromečkem mezi dárky od svých dětí objevil i videokazetu a knihu stejného názvu. Pokud znáte tento film nebo jste četli knihu Mumie, která vyšla v nakladatelství BB art, pak budete vědět, že modelem pro naši vystřihovánku byla mladá a půvabná Anchsunamun, milenka faraona Setha, jejíž mumifikované tělo měl v úmyslu oživit podlý kněz Imhotep. Dalo by se říci, že to byl břídil. Jemu se to nepodařilo, nám ano. Stačilo investovat čas a trochu konstrukčního umu a "bláznivý" kousek je na světě. Můžete mumii Anchsunamun, která je tak ošklivá, až je krásná, nechat ze sarkofágu vybafnout, kdykoli se vám zachce.

Přípravné práce

Oživlá mumieNa stupnici obtížnosti 1 - 5 patří této vystřihovánce střední stupeň 3. Stavba sarkofágu a dvou figurálních modelů vyžaduje jistou zručnost, kterou ještě postrádají úplní začátečníci. Kromě obvyklého nářadí je nutné připravit si čtyři kuchyňské špejle o € 2 mm, dvě rybářská olůvka na závaží, čtvrtku na podlepení určených dílů a jemný šedivý nebo bílý toaletní papír na omotání kostry mumie. Stavba je rozvržena do tří celků - mumie (čísla v kroužcích jsou podložena oranžovou barvou), sarkofágu (zelené podložení) a reliéfu ženy na posuvném víku rakve (žluté podložení). Červenou barvou jsou označené díly čtyř kanop - obřadních nádob, do nichž byly ukládány vnitřní orgány mumifikovaného těla. Kanopy, vrchní část sarkofágu a reliéf uveřejníme v příštím čísle, dnes si postavte základní díl sarkofágu, vnitřní prostor a kostru mumie.

Návod na sestavení

Oživlá mumieHrany dílů prolamujte jako obvykle podle černých šipek nebo kulatých bodů na koncích linií (ohyby papíru od sebe nebo k sobě). Červené úhlopříčky označují výřezy a prořezy v plochách, červené šipky orientují montáž dílů ve směru od hlav figur dolů k nohám. Při této práci opravdu dbejte na správné směrování dílů, aby bylo možné později spolehlivě odsunovat víko z rakve. Pro zpevnění sarkofágu doporučuji každý jeho díl podlepit takzvanou mimochlopňovou metodou: špendlíkem si odpíchněte jen tu plochu, kterou chcete zesílit (bočnice, horní desky jednotlivých vrstev víka, dno rakve atd.), vpichy spojte tužkou, plochy vystřihněte s nepatrným zmenšením a příslušný díl podlepte. Pod zatížením ho pak nechte dokonale proschnout. Oblé části dílů vytvarujte přetažením papíru o hranu stolu. Postupujte podle návodu a návodných kreseb.

Sarkofág

Podstavec (sokl) vytvarujte z dílu 1 s podlepeným dnem. Sestavte rám z bočnic 2L a 2P - pozor na nutnou orientaci otvorů na bocích rakve, jimiž později prostrčíte osičku vahadla - a kratších čel (2x díl 3). V rozích rám zpevněte rohovými díly (4x díl 4) a v pravých úhlech ho nalepte na čtvrtku, zatižte a nechte proschnout. Než rám oříznete a vložíte do soklu, nezapomeňte propíchnout a z rubu, uvnitř zesíleného dna, označit okrově zbarvené místo, kam mezi bočnice rámu postavíte vyztužující žebro - díl 5. Stavbu proveďte včetně doplňků podle návodné kresby ve spodním soklu 1. Dva páskové díly 9 ale zatím odložte. Ty se na bočnici nalepí až po instalaci mumie! Sarkofág zatím odložte a nechte náležitě proschnout.

Mumie

Oživlá mumieKostra mumie vyžaduje pečlivou, co nejvíc souměrnou stavbu. Ve filmu jsou tito tvorové rozervaní a rozevlátí. Naše Anchsunamun musí zůstat i při prudké vztyčení z rakve pěkně uhlazená, aby do ní mohla opět klidně a bez potíží ulehnout. Proto pracujte pomalu a s rozmyslem. Žádný z oranžových dílů kostry není třeba podlepovat. Těžiště mumie musí zůstat podle fyzikálních zákonů co nejníže, aby pákový mechanismus pracoval bezchybně i poté, až bude kostra "ofáčovaná". K tomu účelu jste si připravili rybářská olůvka - díl 29. Ta jdou velice snadno rozklepat kladívkem do tvaru malých krychliček, které se vejdou do krabičky - díl 28. Ze špejle odřízněte osičku vahadla podle dílu 31. Kostru začněte stavět od hlavy. Pečlivě sestavte obličejovou část 11 s uvolněnými otvory očnic a zalepenou nosní kůstkou 13, dále slepte lebeční část 12 a spodní čelist 15. Tu nalepte na obrys hlavy - díl 10 - jako první, pak obličej, jejž doplníte nadočnicovými oblouky a lícemi 2x 14. Nakonec lebku uzavřete dílem 12. Na trup 16 pečlivě umístěte přední oblouky žeber 17. Z dílů 19 a 20 sestavte profil páteře, kterou nalepte na zadní díl trupu 18. Na páteř jako v předchozím případě umístěte zadní oblouky žeber 21. Dvě spodní žebra zůstanou volná. Obě části zkompletujte, nahoře u krčních obratlů díly neslepujte, dole zadní žebra ohněte a zalepte pod žebra vpředu. Současně trup zpevněte oběma díly pánve. Hlavu zalepte do páteře v libovolné poloze s mírně zakloněnou lebkou dozadu nebo i do strany. Na pánevní kost umístěte vytvarovaný díl 22 s otvory pro osu vahadla a přelepte jej kostí 23. Páteř a pánev zpevněte dílem 24 s kostrčí, kterou zalepte uvnitř pánve. Nyní celou kostru umístěte na krabičku se závažím. Zbývá připevnit ke kostře paže. Při slepování dvojic dílů 25 P (pravá ruka) a ZP (zadní pravý díl) a 26 L s dílem ZL nechte pootevřené ramenní klouby, abyste mohli paže k trupu připevnit z obou stran. Ruce přilepte souměrně podél těla a vytvarujte je přibližně podle kresby mumie. Ramena spojte s hrudním košem klíčními kostmi - 2x díl 27. Tím je kostra mumie hotová a můžete ji obalit - "zafáčovat"- jemným toaletním papírem, postupně lehce potíraným ředěným lepidlem Herkules. Kostru stačí obalit dvěma až třemi vrstvami nastříhaných úzkých pásků papíru. Mějte stále na paměti, že horní část kostry musí být co nejhezčí (pozor, papír hodně nasákne vodou z lepidla, ta sice vyschne, ovšem pevné součásti lepidla na figurce zůstanou a více ji zatíží). V každém případě nechte mumii důkladně proschnout, třeba až do příštího čísla, kde naleznete druhou část vystřihovánky a návodu. K mumii ještě nepřipevňujte osičku napevno. Uschovejte si obě páskové zarážky 32 i vnitřní prostor rakve - díl 30. Dokončení návodu a vystřihovánky v příštím čísle Hodně trpělivosti s rodící se mumií přeje