Živá planeta Země

Sdílej
 
ZNÁTE SVŮJ SVĚT? Vítáme vás u dalšího pokračování naší soutěže o Zemi, kterou pořádá Agentura Koniklec. Vítězi třetího kola (v č. 5) se stali R. Novák z Velké Moravy u Králíků, A. Burgetová ze Zlína a M. Kučera z Radiměře, kteří vyhráli soubor turistických map.

Otázky dnešního soutěžního kola

1. Znáte nějaké typické zástupce půdní fauny? Vyjmenujte alespoň pět druhů. 2. Jaké znáte typické krasové jevy ve vápencích? 3. Máme v ČR nějaké jeskyně? Vyjmenujte, které znáte. Své odpovědi posílejte na adresu ABC nejpozději do 16. května. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Země". Vítěz tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k tématu budou uvedeny ve středu 30. května v pořadu Českého rozhlasu 2 Rádio na polštář. Na internetových stránkach www.koniklec.cz najdete výsledky soutěže a řadu dalších zajímavostí již od konce května.

Správné odpovědi na otázky z minulého kola (ABC č. 7):

1.1. Byla jich celá řada, mezi nejznámější patří např. mamut, srstnatý nosorožec, jeskynní medvěd, jelen obrovský, jeskynní lev atd. 2. Bez půdy může žít obrovské množství druhů rostlin. Převládají druhy bez chlorofylu (různé parazitické rostliny - zejména plísně a další nižší houby, dřevní houby ap.), obejdou se bez ní však i mnohé zelené rostliny. K nejznámějším patří rostliny parazitické (např. jmelí) a epifytické, které rostou (aniž by parazitovaly) na jiných rostlinách (bromélie, orchideje a řada dalších). Půdu nepotřebují ani mnohé vodních rostliny, zejména řasy. 3. Bez uhličitanu vápenatého, který potřebují ke stavbě svých schránek nebo krunýře, nemohou existovat měkkýši a mnohonožky. 3.