Války na CD-ROM

Sdílej
 
Na českém trhu se objevila další z řady tematických multimediálních encyklopedií, která nejen že potěší milovníky historie, ale je i hodnotnou učební pomůckou. CD-ROM První světová válka je interaktivní učebnice, podrobně mapující část naší historie. Protože před časem vyšla ve stejné edici i Druhá světová válka, představíme vám obě najednou. Encyklopedie jsou vyvedeny ve stylové grafice, která společně s hudbou navozuje příslušnou dobu i válečnou náladu.

První světová válka

Války na CD-ROM Po spuštění programu První světová válka se zobrazí hlavní stránka s šesti kapitolami. Ty můžete spouštět buď samostatně, nebo najednou pomocí ikony Kronika, která vás provede postupně celým válečným konfliktem. Na obrazovce se promítají fotografie, krátké filmové záběry i mapy bojišť, jež jsou doprovázeny českým komentářem. V dolní části obrazovky se průběžně zobrazují odkazy na přímé souvislosti (portréty, mapy).

Kapitoly

V kapitole Úvod se seznámíte s politickou situací v Evropě konce 19. a začátku 20. století, která vyústila v otevřený válečný konflikt, do něhož se postupně zapojilo 25 států. V následujících dvou kapitolách uvidíte slavné bitvy a rychle se měnící techniku bojů. Kapitola Život vojáků je asi nejpoutavější - vypovídají zde v krátkých filmech váleční veteráni o podmínkách na frontě. Svět a válka popisuje mobilizaci v jednotlivých státech, válečnou propagandu a život obyčejných lidí v týlu. V závěru je shrnuto poválečné rozdělení Evropy, formování nových extremistických politických stran a hospodářská krize vrcholící druhou světovou válkou.

Témata

Hlavní stránka programu má dvě podstránky. Na první najdete čtyři tematické celky - Portréty (slavné osobnosti), Mapy (situace front a statistiky), Spoluhráči (role jednotlivých států) a Zbrojnice (technický popis zbraní a vybavení). Na druhé podstránce je pohled na první světovou válku očima historiků pěti států - Německa, Ruska, USA, Velké Británie a Francie. Války na CD-ROM Války na CD-ROM Války na CD-ROM

Druhá světová válka

Druhá světová válka byla delší a zúčastnilo se jí více států. Úměrně tomu je obsáhlejší i encyklopedie (2 CD). Na úvod se vám promítne asi tříminutový film shrnující válečné události. Poté se dostanete na hlavní stránku, kde najdete pět odkazů. Prvním je Kronika druhé světové války, kde je válka rozdělena na kapitoly, které můžete spouštět najednou či jednotlivě. Kronika opět začíná předválečnou politickou situací v Evropě. Dále vysvětluje důvody vyhlášení války, bitvu o Británii, válku v Tichomoří, otevření východní fronty, útok Spojenců na kontinentální Evropu a vítězné tažení. V závěru je nastíněn poválečný vývoj a vznik studené války.

Bojiště

Druhý odkaz s názvem Bojiště vás uvede na stránku s časovou osou (1938 - 1945) a kartami jednotlivých bojišť - západní Evropa, Tichomoří, Středozemí, východní Evropa, Atlantik a Asie. Zvolíte-li na časové ose rok, který vás zajímá, zaktivují se příslušné karty s oblastmi, kde se v tomto období bojovalo. Války na CD-ROM Války na CD-ROM

Doprovodná témata

Pod odkazem Témata jsou dvě kapitoly - Svědectví holocaustu s výpověďmi lidí z koncentračních táborů a Rozhovor s odborníkem na tuto dobu, historikem Normanem Stonem. V odkazu Rejstřík najdete abecední seznam pojmů, událostí, osobností, zbraní a výstroje. Můžete si také pustit úryvky z rozhlasu, prohlédnout si mapy, jednotky a mnohé další zajímavosti.