Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 

Mému potkanovi se na kůži za ušima a na přední části těla objevily velké strupy. Jiné problémy se u něj neprojevují. Dá se s tím něco dělat? Potkan je jako pes, který neštěká. Je vděčný za každou chvilku s vámiŠárka K., Litoměřice Příčin kožních chorob potkanů a jiných hlodavců může být celá řada. Mezi běžné patří nevhodná podestýlka, vysoký obsah bílkovin v potravě, napadení roztoči a houbové nebo bakteriální infekce. To vše může způsobovat svědění, na něž zvířata reagují škrábáním. Jako podestýlka jsou běžně doporučovány hobliny (nikoli piliny!), ale ty mohou být prašné, a navíc bývají semeništěm parazitů a plísní. Pomoci by mohla sterilizace vysokými teplotami, ta je však poměrně pracná a časově náročná. Další možností je použití kočkolitu, který je běžně ke koupi v obchodech s chovatelskými potřebami. Není prašný, dobře saje, ale je poměrně drahý. Přetrvávají-li potíže i po výměně podestýlky a při správném jídelníčku bohatém na sacharidy (jeho základem by měly být obiloviny a tvrdé pečivo), je rozumné navštívit veterináře, který může jednak nasadit prostředky proti parazitům, jednak kultivací zjistit, nejedná-li se o houbové nebo bakteriální onemocnění.


Rájovci jsou krásní, ale agresivníMohu chovat rájovce a bojovnici v jednom akváriu? Ondřej R., Praha U nás je nejčastěji chován rájovec dlouhoploutvý (Macropodus opercularis), kterého do společného akvária s bojovnicí (Betta splendens) doporučit nelze. Pro oba druhy je typické, že Jedna z mnoha barevných forem bojovnice pestrésamečci mezi sebou svádějí prudké souboje. Zatímco bojovnice uplatňují agresivní chování pouze v rámci druhu, samečci rájovce útočí i na ostatní rybky. Rájovci by proto měli být chováni spíše v jednodruhovém akváriu (doporučuje se pouze jeden samec), případně ve společnosti větších ryb. Kromě toho je třeba vzít v úvahu i odlišné nároky na prostředí. Zatímco bojovnice patří mezi teplomilné druhy (teplota v akváriu by se měla pohybovat kolem 22 °C), rájovci vyhovuje teplota vody kolem 18 °C (jeho přirozené prostředí zasahuje na severu až do Koreje).
Své otázky týkající se chovatelství a pěstitelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.

Autor

Foto Zdena Martinová a archiv