Chutné, zdravé, dekorativní

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Chutné, zdravé, dekorativníKaždá zelenina je zdravá, ale obsah vitaminů a dalších důležitých látek se v různých druzích zeleniny liší. Mezi nejhodnotnější rozhodně patří ředkvičky, které obsahují velmi mnoho vitaminu C, ale také důležité minerální látky, včetně síry a vápníku. A protože se i velmi snadno pěstují, patří - zejména v jarním období - mezi vyhledávanou zeleninu. Nakrájené nebo nastrouhané ředkvičky jsou častou ozdobou obložených chlebů, součástí zeleninových salátů a pomazánek.

Vyberte si

Jednotlivé odrůdy ředkviček mají bulvy nejenom různého tvaru (např. kulaté, kuželovité, podlouhlé), ale i barvy (červené, bílé, běločervené, nafialovělé), takže si pěstitel může vybrat. Chuťově se od sebe příliš neliší, pouze některé odrůdy (např. bílé) bývají ostřejší.

 

Jak je pěstovat

Ředkvička je rostlina s krátkou vegetační dobou, a proto ji lze brzy sklízet. Její rané odrůdy, které můžete vysévat do pařeniště již od počátku jara, dozrávají za 4 až 6 týdnů. Od března do konce května už lze ředkvičky vysévat i ven, na záhony, a to velice mělce do řádků 10 až 15 cm od sebe vzdálených. Hustší výsevy je nutné jednotit tak, aby rostliny byly od sebe vzdálené asi 4 cm. Pokud však chcete mít na stole stále čerstvé ředkvičky, musíte je vysévat postupně, vždy opakovaně asi po dvou týdnech, a to až do konce května.

 

Nároky

Ředkvičky vyžadují kyprou, humózní půdu, v té rostou nejrychleji. Nezbytně nutná je pravidelná a vydatná zálivka, aby měly tvrdší, šťavnatější bulvy. Málo zalévané ředkvičky podstatně víc pálí a jsou měkké a málo šťavnaté. Ředkvička Duo patří mezi dvoubarevné odrůdy Odrůda Rampouch mívá lahodnou ostřejší chuť

 

Pozor!

Během léta se ředkvičky nepěstují, neboť vybíhají do květu a netvoří bulvy. Pozdní odrůdy pro podzimní sklizeň se proto vysévají až od poloviny srpna do konce září.