Trojramenný bumerang

Sdílej
 
NÁPAD Trojramenný CATCH bumerang, který si podle našeho návodu můžete snadno vyrobit, je vhodný jak pro začátečníky, tak pro pokročilé vrhače. Při letu opisuje kruh a létá do vzdálenosti 10 až 20 metrů.

Potřeby

Rovná překližka o tloušťce 4 mm nebo sololitová deska tlustá 3 až 4 mm, svěrka, pilka (nejlépe přímočará), pilníky na překližku, smirkový papír (jemný a hrubý), pravítko, obyčejná tužka, nůžky, papír, barva a lak na dřevo.

Šablona

bumerangNáš plánek bumerangu je v měřítku 1:2. Zvětšete jej na kopírce na 200 %, tím získáte plánek 1:1. Nechcete-li utrácet za kopírovací službu, musíte si plánek nakreslit. Pomocí pravítka narýsujte na papír mřížku s roztečí 2,5 cm. Na mřížku přeneste plánek bumerangu. Pozor - plánek je určen na výrobu bumerangu pro praváky. Leváci potřebují plánek stranově převrácený. Stačí, když okopírovaný či překreslený plánek položíte na okno proti světlu a z druhé strany papíru obtáhnete tužkou.

Výroba

Vzniklou šablonu vystřihněte, překreslete na desku ze zvoleného materiálu a vyřízněte. Vyříznutý tvar upevněte svěrkou k hraně stolu a vypilujte profily ramen bumerangu podle obrázku "Tvar profilu" a podle nákresu na naší šabloně. Smirkovým papírem pak profily vyhlaďte. Vypilované profily ovlivňují letové vlastnosti bumerangu. Než bumerang povrchově upravíte, řádně jej otestujte. Jak se má správně házet bumerang, se dozvíte v článku na stránce 12 až 13. Bude-li létat až k nohám nebo přímo do ruky, můžete jej barevně vyzdobit. Nejlepší je použít barvu ve spreji, a to křiklavou pro snadné hledání a lepší viditelnost ve vzduchu. Hotový bumerang přetřete či přestříkejte lakem na dřevo, aby nenasával vodu z mokré trávy. Nebude-li váš bumerang létat, přestože jste dodrželi všechna pravidla házení, upravte ještě profily ramen. Směr hodu by měl svírat se zemí úhel maximálně 15° Bumerang se hází pod mírným úhlem k ose vrhače. 10 a 30° jsou krajní hodnoty tohoto úhlu

Tvary bumerangů

Tvary bumerangůPři dodržení určitých pravidel může být tvar bumerangu libovolný. Setkáte se například s bumerangy tvaru ptáka, žáby, hada či jiných živočichů. U všech se však musí dodržet správně vypilovaný profil ramen bumerangu. Ten musí být podobný profilu křídla letadla. Chcete-li si vyrobit jiný bumerang, než jaký vám zde předkládáme, navštivte internetové stránky http://mujweb.cz/zabava/boomerang, kde si můžete vybrat až ze sta plánků.

Autor

Lubomír Hušek