Netřesk z mexických hor

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Graptopetalum bellum nemá české jménoSukulentní tučnolistá rostlina z příbuzenstva netřesků (Crassulaceae), Graptopetalum bellum, si poměrně snadno našla cestu do kaktusářských kolekcí i za okna bytů. Předurčilo ji k tomu snadné pěstování i rozmnožování, stejně jako nápadné půvabné květenství. Její historie je velmi mladá. Druh objevil známý kaktusář Alfréd Lau teprve v roce 1972 v pohoří Sierra Obscura v mexickém státě Chihuahua. Velké červené květy vzbudily mimořádnou pozornost. A. Lau poslal neznámou rostlinu botanikům Moranovi a Meyránovi, kteří v roce 1974 publikovali její první odborný popis. Původně pro ni vytvořili nový rod, který nazvali Tacitus. Pod tímto jménem se rostlina začala masově šířit do sbírek, dnes je však název Tacitus pouze synonymem.

Pozor!

Rostlinám příliš neprospívají sluneční úpal a vysoké teploty. Za těchto podmínek zastavují růst.

Jak ji poznáme

Graptopetalum bellum vytváří tmavě zelené, lehce našedle ojíněné růžice, které se při pěstování na slunném stanovišti zbarvují do červena. Samosprašné květy mají průměr okolo 3 cm a zůstávají otevřené několik dní. Podle nich dostala rostlina i původní rodové jméno. "Tacitus" znamená v překladu "tichý" - toto slovo vědcům připomínala poupata, která se podobají pevně sevřeným rtům.

Nároky na pěstování

Pěstování je poměrně snadné. V průběhu vegetačního období snese tento sukulent poměrně bohatou zálivku. Vzhledem k tomu, že rostliny pocházejí z horských borových lesů, daří se jim nejlépe při teplotách v rozmezí 20 - 30 oC a vyžadují spíš kyselejší substrát (kaktusovou směs s příměsí rašeliny). Zimovat je můžeme stejně jako kaktusy, tj. při teplotách kolem 5 oC a v suchu. Není to však podmínkou - možné je i zimování při teplotách vyšších (okolo 15 oC) a občasné mírné zálivce.

Rozmnožování

Poměrně snadné je i množení - a to jak vegetativní, tak i generativní. Odlomené lístky růžice zakoření během několika týdnů, snadný je i výsev čerstvých semen, která jsou však velmi drobná a přírůstky rostlin v prvních měsících malé. Po překonání počátečního období však semenáčky rychle narůstají a již druhým rokem, kdy velikost rostlin dosáhne několika centimetrů, mohou vykvést. Jinak lze rostliny koupit např. na výstavách kaktusů a sukulentů nebo v některých specializovaných zahradnictvích.