ANO = automatické nouzové osvětlení

Sdílej
 
ELEKTRONIKA Automatické nouzové osvětlení je určeno pro osvětlení místnosti, při výpadku elektrického proudu. Není pro venkovní použití.

Schéma zapojení Transformátor Tr převádí síťové napětí 220 V na 5 V. Diody D1 až D4 napětí usměrní a kondenzátor C je vyhladí. Na cívku relé Re přivádíte už usměrněné a vyhlazené napětí 5 V - relé sepne (přepínač bude v poloze a). Sepnutí relé způsobí rozsvícení LED-diody. Tento stav bude trvat až do výpadku elektrického proudu. Při výpadku proudu relé vypne (přepínač bude v poloze b). LED-dioda zhasne a rozsvítí se žárovka Ž. Ta bude svítit po celou dobu výpadku elektrického proudu. Po obnovení přívodu elektrického proudu relé sepne a žárovka zhasne. LED-dioda se rozsvítí a obvod bude připraven na další výpadek. Při stavbě musíte dát velký pozor na správné zapojení přívodní šňůry transformátoru, svěřte jej raději zkušené osobě. Jedná se zde o nebezpečné napětí! Pohled ze strany spojů Pohled ze strany součástek

SEZNAM SOUČÁSTEK

Tr - zvonkový transformátor, PRIM. 230 V / 50 Hz - SEK. 5 V / 0,5 A D1 - D4 - 1 N 4007 C - 470 F / 16 V Re - 5 V / 2 A (2 A = max. spínací proud) R - 1,2 k LED - 5 mm, čirá, rudá Ž - 3,5 V / 0,2 A S - pákový přepínač Bat - baterie 4,5 V + konektory (konektory na baterii lze zakoupit v prodejně s autopotřebami) flexošňůra s vidlicí Orientační cena: elektronické součástky 118 Kč + transformátor 150 Kč = 268 Kč.